Tereza Skoumalová je česká modelka a v roce 2014 získala titul Česká Miss World. Vyrůstala v Ostravě a nyní studuje vysokou školu v Praze. Běháním se udržuje v kondici, ale o víkendu se chystá na legendární Beskydskou sedmičku.

Jak se před tímto téměř stokilometrovým závodem v horách cítí a jaké jsou její ambice?

Terko, je pravda že se chystáš na Beskydskou sedmičku? Co motivovalo takovou krásnou a křehkou dívku jako jsi ty, přihlásit se na možná nejtěžší horský závod v České republice?

Ano je to pravda, chci dojít Beskydskou sedmičku. Trošičku jsem se do toho nechala ukecat rodiči, mamka už tento závod dokončila 3×, taťka 2×, bratr jednou a já prostě nemůžu zůstat pozadu. (úsměv) Ne samozřejmě kdybych sama nechtěla, tak bych do toho nešla, ale to oni mě k tomu nakopli. Důvodů proč jsme se na tento závod přihlásili, má každý asi spoustu. Ať už je to cílevědomost, překonání sama sebe, hec nebo jen pouhé bláznovství.

Půjdeš takový závod poprvé nebo už máš zkušenosti s nějakým jiným extrémním závodem?

Na B7 je to premiéra, ale letos v lednu jsem se společně s maminkou zúčastnila závodu Adidas 24 hodin na Lysé Hoře. A i přesto, že náš výsledek nebyl nijak zázračný a naše tempo bylo na pohodu, myslím že v naší kategorii se nám nevedlo vůbec špatně.

Jaké byly vůbec tvoje běžecké začátky? Věnuješ se ještě nějaké jinému sportu?

Od svých 7 let až do odchodu na vysokou školu do Prahy, jsem závodně tancovala latinskoameriské tance a měla vytančenou mezinárodní taneční třídu. Na základní škole jsem dělala i atletiku, hlavně skok vysoký, ale bohužel věnovat se všemu najednou moc nešlo a tenkrát tanec nad atletikou vyhrál. Dneska už si atletiku a tanec pouze vychutnávám jako divák.

Moje nynější běžecké začátky se začaly pořádně rýsovat asi až na vysoké škole, kde mi sport hodně chyběl a nejjednodužší variantou bylo jít se proběhnout do parku.

V roce 2014 jsi získala titul Česká Miss World, co ostatní holky v soutěži a běh? Chodí si jen tak zaběhat ven do parku nebo raději tráví čas ve fitness centrech?

Myslím, že ne jen v našem ročníku, ale i v letošním nebo těch předloňských, bylo spousta holek, které by dokázaly udržet běžecký krok a dokonce i mé kamarádky se účastní spousty komerčních běhů hlavně v Praze. Já sama jsem chtěla s holkama poskládat štafetu na pražský půlmaraton, ale bohužel se běžel ve stejný den jako finále České Miss, takže jsem se nakonec běžela štafetu jen já.

Určitě hodně cestuješ po světě, najdeš si čas na běhání při svých cestách? Kde všude jsi za poslední rok byla?

Když jsem v zaraničí, tak se snažím si najít ten čas, ale ne vždy je to tak jednoduché, často skončím jen u procházky po památkách. Například když jsem byla na světové soutěži v Londýně, tak jsem musela volit jen pás v tělocvičně, protože jsme byly pod velkým dohledem a nemohla jsem opustit sama hotel. Takže běžce kolem Temže jsem pozorovola bohužel jen z okna autobusu. Ale například letos v létě jsem byla měsíc v Miláně a tam byl běh zajímavý, nebyla jsem ubytovaná úplně v centru města, kde jsou zvyklí na hotelové běžce v parcích, takže běžec v růžové budil poměrně dosti pozornosti.

Pojďme zpátky k B7, která startuje již tento pátek. Kdo je tvůj parťák a jaké jsou vaše ambice?

Původně měl být můj parťák brácha, ale v lednu na lyžích si přetrhl achilovku. Takže jdu nakonec s mým přítelem Danem. Nejsme úplně vyrovnaná dvojice, přítel je na tom samozřejmě fyzicky mnohem lépe, myslím že by měl šanci i na slušný čas, ale já jej budu určitě brzdit, takže jdeme opravdu na „pohodu“ pokud se tomu tak dá říkat. Vůbec nevím co se mnou tak dlouhý závod udělá, je to taková zkouška, co vydržím a pro nás je cílem DOJÍT!

Jak vypadal tvůj trénink na B7? A jaký je tvůj vztah k horám a kopcům?

Snažila jsem se běhat, což ale dělám i normálně. Snaha byla nachodit toho co nejvíc na horách, což pro mě nebyl ani tak trénink jako dovolená a relax, protože hory mám strašně ráda. Byla jsem na Malé Fatře, hodně po Beskydech. V létě jsme si prošli i část trasy z Třince na Ostravici, což v těch vedrech, které panovaly nebyl úplně nejlepší nápad, ale přežila jsem. (úsměv)

Chystáš se ještě na nějaký další běžecký závod?

Určitě ano, ale většinou se rozhoduji až těsně pře závodem, takže teď nedokážu říci jaký. Určitě si zaběhnu něco v Praze na podzim, v listopadu určitě 1. Starobělské Lurdy v Bělském lese. A po Novém roce určitě opět LH 24 v Beskydech.

Otázka na tělo. Maluješ se, když si jdeš zaběhat nebo běžíš závod? Jako třeba biatlonistka Gabriela Soukalová? Nebo jsi naopak ráda, že můžeš na chvíli utéct ze světa modelingu?

Já se v takovém tom „reálném životě“ zase tak moc nemaluji, takže pokud mě někdo potká bežet v parku nebo někde na tůře v horách tak na sobě mít make-up určitě nebudu. Samozřejmě pokud jsou sportovní akce, kde bych měla reprezentovat a jsem tam pozvána opravdu jako ta Miss, tak si nějaký ten CC krém a řasenku dám, ale jsem ráda když nemusím.

Tak hodně štěstí o víkendu. A hlavně ve zdraví!