Traťové rekordy žen ozdobily večerní pražskou Grand Prix. Nejprve Peres Jepchirchir z Keni překonala letos vůbec nejlepší čas na světě – 30:55! Pak lyžařka Eva Nývltová-Vrabcová nejen, že porazila českou účastnici atletického mistrovství světa Lucii Sekanovou, ale ve svém osobním maximu překonala i zdejší český rekord Anežky Drahotové – 33:07. Také nejrychlejší muž Daniel Chebii, tradiční účastník seriálu RunCzech, sahal na rekord závodu (27:42 zaostal 14 vteřin). Nejlepší Čech Jiří Homoláč si zapsal aspoň silniční osobáček (30:10).

Start i cíl závodu se posunul před Obecní dům, tedy ubyla poslední zatáčka a zužující se prostor s obrubníkem před Můstkem. Mužská špice běžela v deseti, teprve po polovině závodu začala hubnout. Ale ještě kilometr do cíle se držela vpředu sedmička běžců.

Až v Revoluční třídě před obchodním domem Kotva nastoupil 28letý Daniel Chebii. Jen pár vteřin mu chybělo k traťovému rekordu, poslední metry už vypustil – ale i tak má třetí světový čas roku.

Věčně usměvavý Daniel Chebii vyhrál po dvou letech, kdy se vrátil po řadě zranění: „Bylo to hodně těžké, protože nás hodně kluků běželo společně velmi rychle. Tehdy to bylo snažší. Držel jsem se lehce v závětří, měl jsem nějaké problémy s nohou. Ale na pátém kilometru jsem poznal, že je to v pořádku a mohl jsem přitlačit. A že by vítr zabránil rekordu? Možná se to podaří za rok.“

Chebii poslal vítězství do nebe Zane Bransonovi, manažeru, který vozil běžce na závody RunCzech a nedávno náhle zemřel při tréninku v Keni.

Jiří Homoláč se dočkal prvního letošního vítězství v RunCzech. „Už mě to trošku hlodalo. Šel jsem do toho do začátku, ale nepřepálil jsem první kilometr jako vždycky. Tahal jsem to vpředu s Japoncem, nečekal jsem. Běželo se mi fantasticky, prostě skvělý závod.“ Druhý z Čechů byl Vít Pavlišta maratonský mistr a vítěz nedávného Skymarathonu Krkonoše, třetí skončil Jan Kreisinger.

Druhá z loňského mistrovství světa v krosu Jepchirchir před několika týdny běžela výborně v Kanadě v Ottawě (31:18). „Ano, myslela jsem si, že můžu běžet podobně i tady. Věřila jsem si, jsem ve formě, v hlavě jsem věděla, že rekord můžu pokořit. A dál? Chci být ještě rychlejší, zkusím to, ale záleží na vyšší vůli,“ dodala 22letá běžkyně.

„Jsem moc spokojená. Nad běháním moc nepřemýšlím, běhám tak, jak mi nohy dovolí. Mám za sebou skvělou letní přípravu a to se mi tady potvrdilo,“ zářila Eva Vrabcová-Nývltová. A vývoj? „Závodila jsem až do konce, vůbec jsem nemyslela na to, že vyhraju.“ Druhá mezi Češkami byla veteránka Petra Kamínková a třetí o generaci mladší Lucie Sekanová.

Nývltovou, účastnici tří olympiád v běhu na lyžích, čeká hned v neděli start na 3 000 m překážek a 1 500 metrů na dráze na lize v Praze a příští sobotu se chystá do Ústí nad Labem na svůj první půlmaraton, stejně jako Homoláč, Chebii nebo Chepchirchir.

Na trati se jako vždy objevila řada známých tváří. Desetibojařský šampion Roman Šebrle byl spokojený s časem 42:06. „Běhám, nic mě nebolí, šlo to,“ usmíval se. Běžel bývalý ministr dopravy Jaromír Schlling, newyorská modelka Adéla Čápová. Na doprovodné ženské pětce se ukázala třeba bývalá miss Lucie Křížková-Váchová, herečka Andrea Kerestešová a další. Vyhrála Michaela Drábková za 17:36.

Výsledky