První zářijový víkend byl na programu poslední díl nového běžeckého seriálu Běhej lesy. Tentokrát se závodníci vydali do Bedřichova v Jizerský horách na trať kultovní Jizerské 50, ovšem v její letní, běžecké variantě.

Organizátoři připravili pro závodníky honosné zázemí. Kromě tradičních stánků s občerstvením, oblečením a běžeckou výbavou zde nechyběli ani maséři, dětský koutek, či stan s videohrami pro zkrácení dlouhé chvíle. To ocenili především lidé doprovázející závodníky. Hvězdou doprovodného programu pak byla zlatá medailistka z nedávného MS a vítězka diamantové ligy Zuzana Hejnová.

Hlavní tratě na 50 km (857 m), na 23 km (485 m) a na 12 km (264 m) nebyly nikterak technicky, ani profilově náročné. Ostatně stejně, jako tomu bylo na tratích kolem Karlštejnu, v Lednicko – valtickém areálu a na Bílé. Celý seriál je tedy vhodný jak pro zkušené běžce, tak i pro ty, kteří chtějí poprvé okusit běh v terénu mimo silnice. Netřeba se pak divit, že na startu závodu se ukázalo 1.251 závodníků!

Na královské trati (50 km, 857 m) se nejvíce dařilo atletům z AC Slovan Liberec. Zvítězil Dušan Podroužek (AC Slovan Liberec), který doběhl v čase 3:19.15 hod. s více než tříminutovým náskokem před druhým Přemyslem Ježkem (AC Slovan Liberec) a s osmiminutovým náskokem před třetím Petrem Lajtkepem (AC Slovan Liberec).

Vítěz závodu se nechal v rozhovoru pro Českou televizi slyšet, že ačkoli závod dříve absolvoval i na běžkách, tak v běžeckých botách mu to šlo daleko rychleji. Obdivuhodný výkon předvedla první žena, Tereza Zuzánková (Eleven Run Team), která zvítězila v čase 3:31.23 hod. na celkovém 5. místě! S desetiminutovou ztrátou doběhla na druhém místě Barbora Nekolová (www.holkyveforme.cz) a za ní s větším odstupem Iveta Kvapilová (Sport Albi).

O vítězi na poloviční trati (23 km, 485 m) se rozhodovalo na posledních metrech, neboť všichni tři muži doběhli v rozestupu 11 vteřin! Nejlépe zafinišoval Jiří Čivrný (Eleven Run Team), jenž zvítězil s časem 1:25.38 hod. S odstupem sedmi vteřin doběhl Radim Berka (Kozákov) a dalších 6 vteřin za nim Tomáš Hudec (Svět běhu). V ženské kategorii byly rozdíly větší. Vítězné Ivaně Collie (TJ Unhošť) stačil k vítězství čas 1:47.43 hod.

Na nejkratší trati (12 km, 264 m) zvítězili Zbyšek Lhota (Salomon SkiGo Team) s časem 00:40.43 hod. a Radka Zelenková (Silvini Madshus Team) s časem 00:48.24 hod.

V Bedřichově se rovněž rozhodovalo o vítězích celého seriálu Běhej lesy. Titul „Lesů pán“ na delších tratích vybojoval vyrovnanými výkony Daniel Kučera (Eleven Run Team). Jeho protějškem v ženské kategorii, tedy „Lesů paní“ se stala Iveta Fořtová (Eleven Run Team). Na kratších tratích se stáli pány lesů Pavel Tall (ČNB) a Adéla Stráská (Eleven Run Team).

Výsledky