Kilian Jornet je jeden z nejlepších vytrvalostních sportovců na světě. V horských sportech jako je skyrunning či skialpinismus patří dlouhodobě k nejužší špičce a svými výkony v horách posouvá hranice lidských možností. Ke svým horským výpravám potřebuje Kilian jen to nejlepší a nejlehčí vybavení.

Právě z toho důvodu již po mnoho let úzce spolupracuje s outdoorovou značkou Salomon. Z této spolupráce vzešlo již mnoho zajímavých kousků vybavení, naposledy na začátku září Kilian na sociálních sítích představil super lehké lyže pro extrémní alpské lyžování – limitovanou edici 100 kusů Salomon Minim. Jak se ale podílel přímo na běžeckém vybavení, které je obyčejným běžcům přece jen blíže?

S-Lab = kombinace maximální funkčnosti a minimální váhy

Nejvýraznější stopu ve vývoji nových produktů zanechal Kilian na závodní sérii S-Lab. S designéry po dlouhé roky spolupracoval především na novém závodním modelu bot, který by vyhovoval jeho požadavkům ať už z hlediska funkčnosti, střihu či hmotnosti.

Již od roku 2010 se Kilian začal objevovat prakticky na každém závodě v jiném oblečení, prototypy testoval na základě různých povrchů i klimatu. Největší motivací pro inovace ve vybavení přišel na věhlasném americkém ultramaratonu Western States, kde tehdy Kiliana v souboji s Antonem Krupickou a Geoffem Roesem překvapily vysoké teploty a horko. Hned o rok později se na tento závod vrátil ve zbrusu novém S-Lab vybavení. I v tom je vidět schopnost návrhářů S-Lab zareagovat rychle a vyslyšet prosby elitních atletů.

Unikátní model běžeckých bot S-Lab Sense

Výrazný okamžik vývoje trailových běžeckých bot bylo uvedení dnes již legendárního modelu Salomon S-Lab Sense na jaře roku 2012, na jehož vývoji se výrazně podílel právě Kilian Jornet.

Jornet od bot požadoval zejména dokonalý cit pro povrch, ovšem v kombinaci s odpovídající ochranou chodidla a dostatečným gripem podrážky. Do té doby Kilian závodil především v modelu Wings, u kterého mu vadila zejména vyšší váha. Na designéry tak čekal mimořádně obtížný úkol zkombinovat takto protichůdné požadavky do jedné boty.

Bylo to nakonec právě na závodě Western States v roce 2011, kdy Kilian první prototyp zbrusu nových Sensů testoval, tenkrát ho ovšem již donesly k vítězství.

Model S-Lab Sense je v dnešní době k dostání již ve své čtvrté generaci a prochází neustálými inovacemi a vývojem. Kilian se na vývoji stále podílí, produkty testuje zejména v Alpách kolem Mt. Blancu a v norském Tromso. Kromě Kiliana se na vývoji podílí celá řada dalších elitních atletů jako je Emelie Forsberg, Anna Frost či Jonathan Wyatt, kteří se tradičně jednou za rok sjíždí na tzv. Salomon Advanced Week – týden plný tréninku a testování nejrůznějších běžeckých vychytávek.

Koncept X-Alp – to nejlepší do vysokých hor

O Kilianovi je známo, že letní běžeckou sezónu pravidelně kombinuje se zimní, kdy „pověsí“ maratonky na hřebík a celou zimu tráví na horách skialpinismem. I v tomto sportu dosahuje těch nejlepších výsledků, o čemž svědčí jeho četné tituly ze světových šampionátů.

I v těch nejvyšších horách je Kilian zvyklý pohybovat se v lehkých běžeckých botech. Ovšem v situaci, kdy jsou třeba mačky, již maratonky nestačí. Řešením je pro Kiliana neuvěřitelná bota S-LAB X ALP CARBON GTX, která díky užití speciálních materiálů kombinuje vlastnosti vysokých alpinistických bot s lehounkými trailovkami.

Díky tomu umožňují Kilianovi rychlý přístup k vrcholku po běhatelných trailech kombinovat s lezeckými úseky bez nutnosti výměny obuvi. O náročnosti takových akcí se můžete sami přesvědčit na videu níže, které zachycuje Kiliana na hřebeni Aiguille du Tour.

Koncept X-Alp v akci s Kilianem: