Ačkoliv nepředvídatelná dáma Zima právě oblizuje některé region y ledovým jazýčkem, zůstává zatím spíš teplá, vlahá a měkká. Běhání nejlíp svědčí krosovky, trailovky. Takhle vypadají Salming Trail T1. Jako by se do kroku otisklo Volvo, Ikea i Abba.

Už dlouho mě test lákal, Salming má v běžeckém světě ty nejlepší reference, naposledy se jeho ambasadorem stal i uznávaný guru Miloš Škorpil. A ten by se po dlouhých letech s adidasem přece jen tak nezaprodal.

Švédská značka bývalého slavného hokejového obránce Börje Salminga začala po hokeji s halovými sporty (házená, squash, florbal) a nyní patří k nejprogresív­nějším i v oblasti běžecké obuvi. Také díky využití trendu sníženého dropu tzv. natural running.

Trail T1 je špičková lehká a univerzální bota do náročného terénu. Rozběhanou ji mám do léta na vzdálenostech od pěti do dvaceti kilometrů a nemůžu najít jedinou stížnost. Jasně, ne každý detail musí sedět každé noze.

Při prvním setkání ještě v obchodě zaujal design. Svítivé, veselé, papouškové barvičky (žlutá, světle tyrkysová a červená) jako by hned zvaly ven do přírody. A to zůstalo, i když křest neproběhl na prosluněném trailu, ale v promočeném lese na Lipně.

Na ničím neobvyklém tvaru nohy sedí skvěle, navzdory pocitu jisté vůle drží do kopce i na rovině a ani v sebězích se nehnou. To je dáno kombinací reakce podrážky, tlumení a pevnému svršku i šněrování.

Podrážka je velice citlivá a lehká RunLite, přesto z vysoce odolného materiálu EVA. Vzorek tvoří po obvodu kolmé zešikmené „drapáky“, uvnitř pak kulaté „špuntíky“ jako na byvších orienťáckých kopačkách. Oba tvary mají na povrchu ještě mírné zoubkování, které vykazuje slušnou odolnost. I když často s nimi musím doběhnout do terénu i kus po asfaltu.

Na podrážce přesně vidíte i způsob tlumení. Vzdálenost od paty k bříšku chodidla (62%) drží stabilitu a tlumí dopady. Za tzv. baletní čarou ukončenou pod úhlem 75% naopak podporuje a stimuluje odraz. Díky technologii TGS 62/75 se bota ohýbá přesně tak, aby stimulovala přirozené laterální a předozadní pohyby chodidla. To platí pro všechny modely Salmingů.

Hustou úzkou síť tkaniček až na konec nártu doplňuje konstrukce Exo Skeleton, snižující tlak na metatarzofalan­geální klouby. Nabízejí se tři varianty posledních dírek, používám až tu poslední za vrcholem, mířící ke kotníku. Chodidlo v botě fixuje i patní košíček. Užší jazyk navolno drží dostatečně poutko ke tkaničce.

Okolo celého obvodu boty je nad podrážkou veden pevnější, přesto ohebný vikslajvantový (správně polyuretanový) „štít“ na ochranu před kameny a klacky. Svrchní část je z dvojitě tkaného nylonu, po stranách podržená pásky a na palci „záplatou“. To vše tvoří perfektní kombinaci odolnosti proti vodě a prodyšnosti.

Takže technologický popis máme za sebou. Jak se bota chová při pohybu? Je velmi jistá a citlivá za všech podmínek. Nejlíp sedí na zpevněných cestách i lehce podmáčeném terénu. S perfektní trakcí zvládne i kus asfaltu, ale zároveň hlubší bahno.

Na kamení sice nejodolnější odlehčená gumová směs na podrážce sice nereaguje jako vibram na trekové pohorce, ale dostatečně ochrání a nutí k lepšímu stylu.

Dynamika odrazu s 5 mm dropem hned nesimuluje skoky po trampolíně. Musíte si najít techniku odrazu, teprve pak poletíte. To platí i pro celkové hodnocení.

Musíte si chvíli zvykat, ale pak to stojí za to. Po všech stránkách originální bota splňuje nejnáročnější kritéria – v designu, kvalitě materiálů, technologiích, pocitech v širokém terénním spektru, odolnosti i drobných detailech. Například vyjímatelné vložky mají antibakteriální a protizápachovou úpravu. Skutečně, podle závanu poznám líp i cyklistické tretry…

Salming Trail T1 sbírá uznání na běžeckých servrech po světě. Tady vyhrála podzimní test běžeckých bot do terénu v časopise Outdoor z řady Active – Sport, kde se představilo 17 značek.

A ještě cena? Jistě, skandinávská kvalita něco stojí, o tom není pochyb. Ale nejsme v nesmyslné metrosexuální realitě. Co nejblíž přírodě v nich vybíhám i do nového roku.

  • boxík
  • Salming Trail T1
  • váha: 290 g
  • cena: 3 299 Kč
  • sklon pata/špička: 5 mm
  • testovaná velikost: 42 EUR