Tak jako mnoho běžců, i Ross Edgley se během svého maratonu cítil, jakoby za sebou vláčel auto. Ale na rozdíl od většiny běžců, Ross to auto ve skutečnosti opravdu vláčel, a to celých 42,195 km.

Třicetiletý anglický fitness model za sebe nechal zapřáhnout téměř tunu a půl vážící Mini Cooper a dokončil maraton. Trvalo mu to přesně 19 hodin a 36 minut.

Jak se vůbec zrodila taková myšlenka? Jako každý podobně šílený nápad, s kamarády na párty, řekl pro Runner’s World Ross Edgley. „Někdo prostě řekl, že bych měl zaběhnout maraton se zapřaženým autem a pak se toho všichni chytili.“

Edgley vzal tuto výzvu vážně, protože závodění má v krvi, i když tradiční maraton nikdy v životě neběžel. Dříve závodně plaval a dostal se do národního týmu ve vodním pólu. Dnes je profesionální trenér a fitness model a tudíž nepochyboval o své vytrvalosti, kterou k takovému činu nepochybně potřeboval.

Přípravě na tento neobyčejný kousek věnoval osm měsíců, pravidelně za sebou tahal Mini Cooper a jeho nejdelší běh s autem za zády měřil 25 kilometrů. „Největším problémem bylo naučit tělo, aby bylo schopno nepřetržitě pracovat více než šestnáct hodin. Když jsem na sebe poprvé nasadil úvazek, ušel jsem se zapřaženým autem tři kilometry a moje nohy byly na padrť.“

O osm měsíců později na sebe znovu navlékl úvazek se zapřaženým autem a v klasicky britském deštivém počasí v městě Silverstone se vydal vstříc ostrým 42,195 kilometrům.

„Jakoby mi moje klouby, záda a celý imunitní systém říkaly „Co to sakra děláš?“ Nejtěžší nebyla podle Edgleyho fyzická námaha, ale zůstat v průběhu celého maratonu vzhůru a neusnout. K tomu mu pomáhala hudba z autorádia, káva a další doplňky výživy, které používají i tradiční maratonci. Když se Edgley blížil k cíli vyměřeného úseku tak ke svému překvapení zjistil, že původně vyměřená trasa byla o dvacet metrů kratší. Podle svých GPS hodinek musel tedy ujít posledních dvacet metrů, zatímco všichni jeho kamarádi z podpůrného týmu se mu smáli. Až poté se mohli všichni začít radovat.

Po úspěšném maratonu Edgley snědl několik domácích borůvkových koláčků a pak usnul na dalších čtrnáct hodin. Jaká je jeho další výzva nejtěžšího maratonu? Odtáhnout za sebou statný dub.