Nejen na běžeckém trhu se to hemží sportovními hodinkami, které jsou téměř chytřejší, než váš mobil. Na testování jsem do ruky dostal novinku, která bude za pár let nejspíš zdobit zápěstí většiny z nás. Nebo ne?

Chytré hodinky od Huawei jsem testoval více než týden, od celodenního nošení po společenské akce, až k běhání. Podstatou chytrých hodinek je, že je propojíte se svým smartphonem, který pak můžete pohodlně ovládat z vašeho zápěstí.

Balení

Hned při vybalování hodinek se budete cítit, jako byste otevírali truhlu, ve které však není ukrytý sto let starý poklad, ale přístroj budoucnosti. Ve stylové krabičce si hodinky sedí jako na gauči a kdyby se vám líbily až přespříliš, klidně si je v ní můžete vystavit na poličce vedle medailí z běžeckých závodů.

Hodinky

Ale více přece jenom sluší na zápěstí. Na první pohled se tváří jako klasické luxusní, až retro ciferníkové hodinky, s jediným jakoby natahovacím tlačítkem na okraji a řemínkem z pravé kůže.

Nerezový ocelový skelet se safírovým sklíčkem mě hned od pohledu ujišťuje, že při pádu utrpí více spíš dlážděný chodník, než samotné hodinky. Na to, jak chytrý musí skrývat mozek, jsou hodinky překvapivě akorát velké, ani moc silné a perfektně sedí i na menším zápěstí. Na zadní straně je ukrytý senzor srdečního tepu a miniaturní piny pro nabíjení.

Ovládání

Hodinky mají jen jedno tlačítko ve stylu iPhonu, rozsvítíte jím displej, podržením zobrazíte aplikace a vrátíte se jím zpět. Další ovládání hodinek na displeji je stejně jednoduché a intuitivní. Stačí si s hodinkami prvních pět minut pohrát a máte to, nemusíte ani číst návod. Jen občas budete muset vyleštit své otisky prstů ze zapatlaného displeje.

Nabíjení

Jedním z nejpříjemnějších překvapení je nabíječka hodinek, která má stejně kulatý tvar jako hodinky a připojíte ji na jejich spodní stranu. Dokonce je tak chytrá, že se sama magneticky uchytí přímo do pinů a pevně drží na hodinkách. Nabíjení je rychlé, ale výdrž baterie hodinek je podobná jako u vašeho chytrého telefonu, tedy při častém používání jeden den, při menším dny dva.

Co to umí?

Plno věcí, ale většinu chytrých funkcí zastřešuje propojení hodinek se smartphonem, skrze aplikaci Android Wear. Propojení je jednoduché a pak už se jedná o nerozlučné kamarády. Tedy jen do té doby, dokud máte svůj telefon v kapse nebo batohu. Spojení skrz bluetooth funguje zhruba na deset metrů, takže má oblíbená funkce „Find my phone“, která z hodinek prozvoní váš mobil je sice cool, ale asi byste ho po chvíli našli i bez toho.

Hodinky však nejsou tak chytré, aby s vámi komunikovaly česky. Přesto si vystačíte se základními slovíčky vámi zvoleného světového jazyku.

Jaké jsou základní funkce?

Jednoduše řečeno, skrze hodinky můžete ovládat téměř celý telefon včetně aplikací. Můžete zavolat, přijmout hovor, přečíst si smsku, být zahlceni notifikacemi z facebooku a telefon můžete dokonce ovládat hlasem. Jenom jsem nepřišel na to, jak při volání hovor zavěsit přímo z hodinek.

Mimo ovládání telefonu jsou samozřejmostí stopky, odpočet nebo krokoměr a jakési sledování vaší denní aktivity. Hodinkami si také můžete posvítit, k čemuž slouží aplikace Flashlight, která plným jasem rozsvítí bílý displej. Na nalezení brýlí u postele dobrý. Budík vás probudí vibracemi, které jdou však možná více slyšet, než cítit. Vibrace slouží jako jakékoliv upozornění na hodinkách a jejich síla je tak akorát.

Hodinky jsou opravdu stylové a jejich displej, tedy ciferník si můžete upravit dle vaší aktivity a vkusu. Na plese můžete ohromovat s pokaždé jiným ciferníkem luxusních hodinek, při běhu si můžete nastavit čistě digitální displej nebo se rozhodnout pro velmi netradiční design běhajících kuliček.

Na výběr je ze 44 možností displeje a to si ještě ve volných chvílích můžete vytvořit svůj vlastní. Jedinou nevýhodou je, že hodinky svítí. Při klidu se sice uvedou do tmavšího režimu, ale pak pohnete zápěstím a vyruší vás rozsvícení displeje. Sice si jej můžete přepnout do divadelního módu, ale to pak neuvidíte ani aktuální čas, displej bude černě zamknutý na kliknutí tlačítka.

Hodinky na sport?

Do společnosti naprosto ideální, ale co sport? Hodinky jsou vodotěsné, ale jenom pokud si v nich myjete ruce. Žádné koupání, ani potápění. I tak je nepříjemné si namočit kožený pásek. Žádné jiné řemínky na ruku zatím v ČR nejsou, ale pokud byste chtěli vyloženě sportovnější pásek, uchycení je univerzální na jakýkoliv jiný pásek.

Hodinky měří tep, ale nemají vestavěnou gps. Na běhání jsou použitelné, pokud vám stačí zaznamenávání aktivity a počtu kroků nebo pokud máte v kapse nebo batohu mobil se zapnutou aplikací na záznam běhu. Pokud se zastavíte, nemusíte vyndávat telefon, stačí zmáčknout pauzu na hodinkách.

Otázka je, jestli je pro někoho výhodou si při běhu přečíst pracovní email přímo na hodinkách nebo jestli každé zavibrování s notifikací spíš neotravuje. Nevýhodou je, že hodinkami nelze měřit tep kontinuálně, nenahradí tedy hrudní pás. Tep vám změří pouze jednorázově a hodinky při tom musí přesně sedět na ruce, na čemž záleží také přesnost měření. Jinak řečeno, měření tepu je spíše doplňková funkce, kterou v samotném průběhu sportu téměř nevyužijete.

Shrnutí

Huawei Watch jsou elegantní a krásné hodinky, které usnadní ovládání vaše telefonu. Zároveň jsou stylové, hlavně když si každý den můžete měnit displej. Design je tedy velkým bonusem a jakoby převládal nad schopnostmi.

Ovládání je jednoduché a přátelské, hodinky využijí manažeři, nadšenci do chytrých technologií i rekreační sportovci, kteří nutně nepotřebují hodinky s gps záznamem.