Označte si příští sobotu do kalendářů červeně! Vy, běžci, kteří budete vyhlášeni jako historičtí první vítězové seriálu Pražského běžeckého poháru.

Stane se tak ve 13.15 na pražské Ladronce, na pódiu Winter Runu mezi doběhem závodníků a vyhlášením jeho vlastních výsledků. Můžete dostat cenu, aniž byste ten den běželi. Anebo jinak: Pojďte si zaběhnout a bez ohledu na výkon, budete odměněni.

Symbolicky tak uzavřeme jednu sezonu a vyhlásíme další, předáme pohárky trvale připomínající: Byl jsi při tom, když to začalo. Oceněni budou nejlepší ve věkových kategoriích. I absolutní vítězové Filip Peřinka a Ekaterina Zanozina, kteří shodou okolností dosáhli nejlepších výsledků na závodech stejného pořadatele, na Night Runu, kde skončili 4., resp. 3.

Nápad s písmeny PBP se zrodil před víc než rokem. „Jak je možné, že tak běžecky silná oblast jako Praha s desítkami závodů i deseti tisícovkami závodících běžců nemá svůj vlastní seriál?,“ podivil se jednou Rostislav Bažanowski, šéfredaktor Bezvaběhu. „Tak ho uděláme,“ odpověděl mu autor těchto řádek. Stalo se. Za pár dní se vyklubal na svět PBP.

Nešlo nám o to přiživit se na marketinkovém potenciálu velkoměstských běhů typu série RunCzechu ani vábit africké hvězdy. Ale spíš propojit tradiční a zajímavé pražské závody s atmosférou, přidat jim navzájem pár běžců v konkurenčních přetahovánkách s ostatními, přitom ponechat jejich svébytnost.

A taky samotným běžcům zvýšit motivaci sledováním celoročního žebříčku.

Snad se nám to alespoň částečně povedlo. „Přišlo nám skoro o polovinu víc účastníků než loni,“ hlásil hned po premiéře Jiří Kalista, ředitel Běhu Modřanskou roklí. „Líbí se nám myšlenka Pražského běžeckého poháru, která ukázala další závody, přinesla novou motivaci a více běžců pro organizátory. Jsme pyšní, že jsme byli osloveni, abychom se stali jeho součástí,“ dodal Vladislav Dykast, šéf krosu Skalka.

„Ani jsem zpočátku nevěděl, že seriál existuje. Ale jakmile jsem se našel v naději na dobré celkové pořadí, vydal jsem se i na další závody,“ dodal celkově třetí Jiří Sladký, skromný čtyřicátník (49), který pravidelně běhá (a zlepšuje se!) pět let. První desítku měl 47:14 a dnes už ji umí za 39:53, půlmaraton dá za 1:29 a dokonce maraton za 3:19.

Běhalo se povětšinou v terénu po Praze a okolí. Od modřanské rokle a Skalky, přes City trail na Petříně až po třeba Běh přes motolské jamky a Běh lyžařů v Senohrabech. Jako zpestření jsme zařadili i Prague Barefoot Run, sedmičku naboso podél zdi ve Hvězdě, což ocenila i řada běžců. Jenže pořadatelé bohužel nebyli schopni dodat výsledky v požadované kvalitě, takže jsme je ze seriálu museli vyřadit.

I tak zbylo devět interesantních zastávek, z nichž se počítalo sedm nejlepších výsledků. Celkem 3 178 jmen v žebříčcích všech kategorií snad svědčí o slušném zájmu.

Chceme ho využít i nadále a chystáme vyhlášení kalendáře PBP 2016, kde bychom rádi zachovali alespoň deset podniků. Redakce Bezvaběhu garantuje podporu v propagaci každého závodu v ceně nejmíň tří tisíc korun. Přesný program ročníku 2016 zveřejníme do 31. března 2016.

Výsledky Pražského běžeckého poháru 2015