Přes týden zapadaly Beskydy pořádnou dávkou prašanu a tak se tato etapa z Ostravice Mazáku běžela téměř celá na bílém podloží. I když dole na startu mrholilo, o pár výškových metrů výše si závodníci užívali opravdovou zimní krajinu. Závod měřil 6,5 km s převýšením 850 metrů.

Začátek etapy se odstartoval v nezvykle poklidném tempu, které narušil až po několika minutách Tomáš Lichý a vyrazil svým ladným běžeckým stylem k vrcholu. Že by další nudná etapa, kdy se vše rozhodne v prvním kilometru?

Kdeže! Jakmile skončila odhrnutá silnice a naběhlo se do sněhu, na plyn pořádně šlápnul Jakub Ambros a po chvilce se vzdálil vláčku vedeného Vítem Otevřelem. Již o pár týdnů dříve si Ambros posteskl, že na začátku etapy mu to běhá dobře, ale v poslední části již nemůže vydržet tempo těch nejlepších. Od té doby nejspíš naladil formu.

Tomáše Lichého si doběhl zhruba na třetím kilometru a téměř hned se od něj odpoutal až do takové míry, že ho Lichý ztratil z dohledu. V pasáži mezi Butořankou a Lukšincem se stezka dělí, dříve se tradičně běhalo doprava zkratkou po pěšince, letos však téměř vždy delší trasou po cestě. Trasa není striktně daná a první závodník si vybírá tu svou, ostatní by měli následovat.

Ambros se rozhodl pro pěšinku, ale Lichý a zbytek běžců již ztratili vedoucího závodníka mezi davy pivem posilněných turistů z dohledu a vydali se místo trailu po cestě. Ambros (41:13, Vinotéka u Karla, Frenštát p. R.) měl však takovou formu, že by mu nikdo nestačil tak či tak, což přiznal i druhý Lichý, který ztratil více než minutu a půl (42:46, Salomon-run).

O třetí místo dlouho zápolili Hudeček s Pytlíkem, v poslední třetině se na ně ještě dotahoval Maceček, který však stihnul předběhnout jen Pytlíka. Třetí místo si s náskokem 16. sekund pohlídal Hudeček (43:20, (mo)mentálně opavské dupy). „Kdyby měl ten kopec ještě kousek, tak mě Macek má, už jsem byl tuhý.“

Mezi ženami potvrdila roli favoritky Denisa Krejčiříková (50:45, VZS Ostrava), která prokázala svou parádní formu mimo jiné zlepšením osobního rekordu o více než minutu, což je ve sněhu výborný výkon. Pro porovnání, žádná z prvních pěti běžkyň si svůj osobní rekord nezlepšila.

Pořadí z minulého týdne si však zlepšila Andrea Krstevová (54:34, Pearl iZUMi), která dokázala předběhnout Ivonu Krejčiříkovou (54:48, VZS Ostrava) a jejich souboje jsou v poslední době kořením závodu žen.

O prvenství v týmové soutěži rozhodl svým výkonem výtečný Jakub Ambros, který dovedl Vinotéku u Karla Frenštát p. R. k prvnímu místu (1. Ambros, 13. Smetana, 14. Lysák). Druhé místo vybojovali kluci z Pearl iZUMi (4. Maceček, 8. Kokošek, 16. Ondruch) a třetí místo nestárnoucí Olympáci (6. Šindelek P., 18. Šindelek V., 22 Blabla).

Příští etapa se běží netradičně jako časovka, s intervalovým startem prudkou trasou od Hotelu Petr Bezruč v neděli 21. února.

Výsledky

Foto 267× – Lukáš Podolák