V lednu se v městečku Elkmont v Alabamě běžel jeden z místních půlmaratonů, k překvapení všech, celou trasu, od startu až do cíle, zvládl i zaběhnutý pes. Příběh přinesl Canadian Running Magazine.

V sobotu brzy ráno vypustila majitelka fenku Ludivine na zahradu, aby vykonala svou potřebu a chvíli si poběhala na čerstvém vzduchu. Nakonec si dvou a půl letý lovecký pejsek poběhal trochu déle, Ludivine proklouzla plotem a zamířila si to přímo na start prvního ročníku závodu Trackless Train Trek Half Marathon, který byl vzdálený zhruba půl kilometru.

Ludivine se ještě před startovním výstřelem pletla postávajícím běžcům pod nohama a poté se s nimi vydala vstříc půlmaratonské trase. Neběžela vůbec pomalu, trasu si nikde nezkrátila, ba naopak, mnohokrát si odběhla okoukat okolí. Celý půlmaraton zvládla v neoficiálním čase 1:32:56 a od pořadatelů dostala na svůj krk i medaili. To vše aniž by o tom věděla její majitelka April Hamlinová, která ji mezi tím hledala v okolí svého domu.

O tom, co dělala její fenka, neměla April ani tušení do té doby, než jí od přátel přišla fotka Ludivine s finisherskou medailí na krku. „Kamarádi dělali dobrovolníky na závodě, já vůbec nevěděla, kam se Ludivine zaběhla, a pak mi přišla ta fotka. Moje první reakce ale byla, že jsem se cítila trapně, měla jsem strach, že se Ludivine pletla běžcům pod nohy.“

„Ludivine je zvyklá běhat sama po lesích a někdy i ve městě, všichni ji tady znají.“ Proto asi nebyl ředitel závodu překvapený, když ji viděl utíkat podél běžců. „Ludivine mi občas přijde líná, ale určitě je přátelská. Nemůžu uvěřit, že dokázala uběhnout celý půlmaraton,“ dodala Hamlinová, která sama není běžkyní.

Jedním z běžců, po jejichž boku Ludivine závodila, byl Tim Horvath. „Poprvé jsem ji uviděl na parkovišti před závodem. Běhala kolem, tak jsem jí pohladil a podrbal, všiml jsem si její známky, tak jsem si myslel, že je některého ze závodníků nebo jejich rodiny. Zhruba na třetím kilometru začala honit zajíce na poli, pak se přimotala ke krávám, ale vždy se vrátila zpátky. Fakt jsem přemýšlel, kdy jí to přestane bavit nebo kdy si to unavená zamíří zpátky odkud přiběhla.“

Nebylo by překvapení, kdyby Ludivine celý závod vyhrála. „Několikrát jsem ji viděl zaběhnout a ona se pak znovu vrátila a předběhla i dva běžce přede mnou v čele závodu. Občas skočila někomu do zahrady nebo proběhla potokem, ale pak se vždy vrátila na trasu závodu,“ řekl čtvrtý muž v cíli Jim Clemens, který dokončil v čase 1:23:15.

Nakonec byla April, majitelka fenky za toto malé dobrodružství vděčná, protože přineslo popularitu závodu, který uspořádali rodiče místních mladých krosových běžců, aby vybrali nějaké peníze na jejich závodní sezónu.