AKTUALIZOVÁNO. Radek Brunner obhájil v sobotu v Plzni titul MČR, když stokilometrovou trať zvládl za 7 hodin a 11 minut.

„Tak takhle to dopadlo v Plzni. S vyplazeným jazykem. Hranice sedmi hodin nepadla, ale jsem vděčný za tenhle výsledek. Vítězství vybojováno v posledních 15 kilometrech. Čas 7:11 hod je jen 2 minuty za mým osobákem. Na víc prostě dnes nebylo. Třetí vítězství na MČR 100 km v řadě se taky počítá. Takže docela fajn den,“ podělil se o své pocity se svými fanoušky na Facebooku.

Jak se závod vyvíjel?

„Do maratonu standardní průběh, běželi jsme s Danem Orálkem na tempu 4:00 a tak trochu se na trati míjeli. Chvilku vepředu on, chvilku já. Na maratonu mi cuknul a pak už jsem ho neviděl. Stále jsem čekal, kdy mě dá kolo ale ono nic. V hlavě jsem se už smířil s tím, že tenhle den není můj.

„Na 80 km mi ale řekli, máš ztrátu 4 minuty, zkus to. Tak jsem to zkusil, říkal jsem si, pokud ho do 90 km nedoženu, nechám to být. Ale najednou jak jsem zrychlil, tak po 5 km byl vedle mě. No škoda to tak nechat. Ale posledních 10 km jsem se musel fakt hnát, výsledný náskok pouhé 3 minuty je toho důkazem.

„Hranice 7 hodin mi zůstala zase zavřená. Když o tom ale přemýšlím, tak můžu být šťastný, že jsem mohl vůbec běžet a že jsem se dostal do téhle formy. Dva měsíce po operaci kolene se prostě osobáky neběhají. Aspoň já to neumím. Buďme realisté. 7 hodin je světová extratřída a na tu si ještě počkám, snad se dočkám,“ řekl nám letošní mistr Radek Brunner.

O více než 3 minuty později doběhl na 2. místě Daniel Orálek – 7:14:58, třetí místo získal Ondřej Velička – 7:29:13.

„Bohužel od začátku mi to moc nešlo. Přestože jsem celý týden jen klusal, tak v sobotu jsem se cítil podobně jako dny před tím nějak unaveně. Prvních 20 km ještě docela šlo, ale první krize přišla moc brzo, někde kolem 25 km. Kvůli pocitu únavy jsem dokonce uvažoval, že dokončím akorát maraton. Naštěstí se to zlepšilo a výborně to šlo až 65 km. Velká krize a křeče do stehen mezi 80 – 90 km mě nakonec připravily o titul. Radek zaútočil a už jsem to nedokázal v posledních 10 km dohnat. Byl to pro mě velmi náročný a dost bolestivý závod, ale odměnou je nejlepší čas na stovce od roku 2012. Doufám, že ho letos dokáži ještě vylepšit,“ okomentoval svůj výkon Daniel Orálek.

Graf tempa první trojice, podle oficiálních mezičasů. Zpracoval Petr Kaňovský

Ženám dominovala Tereza Gecová z Brna, když dokázala pokořit stokilometrovou trať za 9:21:48. Druhou ženou v cíli byla Jana Šindlerová, které se podařilo také zaběhnout pod 10 hodin – 9:59:55. Třetí skončila Markéta Gruberová – 10:33:02.

Mistrovský závod dokončilo 25 mužů a 6 žen.

Maraton vyhráli Martin Frei (2:54:10) a Soňa Rybáčková (3:55:04).

Výsledky