Pražský půlmaraton startuje v sobotu už v 10 hodin, to si zapište pečlivě za uši všichni, kdož jste brali za automatický zvyk pravé poledne. „Prozaický důvod. Termínová kolize s dlouhodobě plánovaným odpoledním koncertem v Rudolfinu,“ vysvětluje Tomáš Mirovský, koordinátor závodů RunCzech.

Věhlasný izraelský klavírista, teprve 27letý Lahav Shani, tu bude dirigovat Českou filharmonii už od 15 hodin, kdy obvykle vládl v okolí ještě čilý pozávodní rumraj. Pro běžce přijíždějících z míst mimo Prahu to znamená dřívější ranní budíček a narušení závodního biorytmu, anebo nocleh poblíž. Počítejte i s dopravními komplikacemi v metropoli, například rozkopaná Palmovka na východním okraji trati nedovoluje průjezd. Do centra se vydejte nejlépe metrem nebo vlakem…

„V první třetině trochu zrychlujeme trať, ale zohledňujeme i bezpečnost běžců, kterých se na Albertově potkávalo až moc,“ vysvětluje Mirovský drobné změny na šesté nejrychlejší trati půlmaratonské historie v 18. ročníku závodu. Prostorem i programem se rozšířilo také Expo na Výstavišti, kde je třeba vyzvednout startovní číslo.

Absolutní počet účastníků se snižuje o tisíc z 12 500 míst, ovšem neběží se štafety. „Zájem o závod je obrovský, proto jsme navýšili kapacitu pro celý půlmaraton a zřídili nový štafetový závod (4×5 km), který se poběží v dubnu,“ dodává Mirovský.

V zajímavých konsekvencích se tu ukáží nejlepší čeští běžci. Lyžařka Eva Nývltová, která po kolapsu v úvodu sezony, po němž skončila v brněnské nemocnici, vynechala celou zimu ve své hlavní profesi. Touhy po olympijském maratonu v Riu se však nevzdává. „Jsem zdravá,“ usmála se. Plánovaný čas na půlmaraton však nechce prozradit. „Nevím, opravdu,“ vrtí jen hlavou. „Běh je pro mě obrovská svoboda a já pro limit na olympiádu udělám maximum.“ Zatím běžela půlmaraton nejlíp vloni v Ústí 1:12,11.

Po zranění se vrátila i Anežka Drahotová, naopak ve formě jsou dlouhodobě veteránky Ivana Sekyrová a Petra Kamínková. Opálení a vyhublí Jiří Homoláč a Milan Kocourek ukáží, co naběhali přes zimu v Keni, vrátili se teprve ve středu z Itenu! „Po náročnější aklimatizaci všechno probíhalo suprově. Mělo by se mi líp dýchat a doufám, že prodám formu,“ říká. „Chtěl bych, aby můj čas začínal číslem 63 (tedy 1:03, osobák má zatím 1:05:41).“ Naopak kvalitu domácí přípravy chtějí ukázat Vít Pavlišta a Jan Kreisinger.

Na cenách je k dispozici 21 800 eur pro elitu a 54 000 Kč pro nejlepší české běžce. K tomu bonusy za časy, například 60 000 eur, více než 1,5 milionu korun za světový rekord, a 5 000 Kč za české traťové rekordy.

Favority lze hledat mezi známými tvářemi českých závodů, hlavně skupinou Keňanů ve složení Daniel Wanjiru (dosud nejlepší 59:51), Abraham Cheroben (jeho 58:48 je pouze vteřinu za rekordem závodu) nebo Peter Kirui (59:22). Mezi ženami tam patří Worknesh Degefa z Etiopie (1:07:08), Isabella Ochichi z Keni (1:08:38) a Sara Moreira z Portugalska (1:09:18), která přijela i se synem a už se chystá právě na Rio. Triumfy obhajují Wanjiru a Degefa.

Všech sedm závodů letošní série RunCzech nese zlatou známku mezinárodní atletické federace IAAF, to je velký organizátorský úspěch týmu Carla Capalba. Hostujícím závodem bude v tomto roce Berlínský maraton, který rezervuje několik startovních čísel pro pilné účastníky RunCzechu.