Po osmi závodech RockMachine Hradeckého běžeckého poháru je sice Petr Martinovský mimo pohárovou bednu, ale pokud zbývající dva závody jen odklusne stane se zaslouženým celkovým vítězem.

Tentokrát se v sólo běhu dostal jako druhý pod hranici 37 minut a jeho čas na dvouokruhové lesní desetikilometrové trati 36:30 minuty je novým traťovým rekordem. Druhý proběhl cílem průběžně vedoucí Filip Lán za 39:41, který má již odběhnuto započítávaných sedm závodů.

„Doufám, že Petr ty dva běhy dá, protože on je nejlepším mužem poháru. Ani by mě pak vítězství netěšilo, když vím, že soupeř je o třídu lepší,“ uznal sportovně kvality soupeře Filip, který je v plné přípravě na maraton. „Příště nepoběžím desítku, budu mít po maratonu, a to jsem tak tři týdny mimo. Ale možná si s pejskem půjdu dát závod na jedno kolo, který pro pejskaře startuje před běžeckým kláním,“ dodal Filip.

Rovněž v maratonské přípravě je Martinovský. „Teď jsem dost trénoval, hlavně kopečky v okolí Potštejna. Taky chci zkusit v závěru srpna běžet maraton,“ řekl borec pro něhož by to měla být sranda, když na letošní Krakonošově stovce byl čtvrtý.

Velký výkon podal nejlepší čtyřicátník běhu Jan Vejběra, celkově čtvrtý, který na minulých závodech skončil i v poli poražených. Vítěz kategorie veteránů Jirka Doucha nestartoval a tak se vyostřil boj o další dvě místa, o něž usiluje trojice běžců. „Musím se přiznat, že jsem se tentokrát nějak zbytečně před závodem nevyčerpával, což obvykle dělám. Prostě chci to stříbro urvat,“ řekl v cíli Honza. Jeho manželka Eva je již jistou vítězkou veteránek.

Dosavadní suverénka v mladých Deniska Kozáková opět nestartovala, a tak se do „žlutého trikotu“ lídra oblékla Míša Lánová, která v osmém klání vyhrála soutěž žen – 46:18.

Zajímavé souboje probíhají i na konci startovního pole. Veronice Lhotákové se letos už podařilo pokořit hranici jedné hodiny, ale v posledních třech kláních to nedala. Tentokrát běžela přes půlku závodu ve dvojici, ale zase to nevyšlo. Její parťačka Michaela Pavelková dala 60:01 a Veronika 60:31.

Devátý závod Hradeckého poháru se uskuteční v úterý 23.8. s tradičním startem v 18 hodin u hradeckého rybníku Biřička.