Zátopkománie vrcholí. Právě vyšla letos sedmá kniha o fenomenálním běžci, z toho třetí v angličtině. Jmenuje se Quicksilver a prodává se po internetu (v Británii za 15 liber).

Napsal ji zkušený anglický novinář Pat Butcher, který jezdí do Prahy na maratony už dvacet let a pracoval na knize dva a půl roku. Každopádně nabídne poněkud odlišný pohled, zbavený tuzemských stereotypů. Například, jak současná mladá generace Zátopka tolik nebere pro jeho smířlivější postoj ke komunistickému režimu v sedmdesátých letech.

Naopak je kniha obohacená o rozsáhlejší pohled Zátopkových spoluběžců z počátku kariéry, Rona Clarka a především největšího soupeře Alaina Mimouna. Právě o něm totiž Butcher napsal své předchozí dílo The Destiny of Ali Mimoun.

„Dnes už nikdo nemůže dosáhnout takového výkonu, získat tři zlaté v bězích na jedné olympiádě. Protože z maratonu se stala vlastní specializace. Možná Farah, kdyby se na to pořádně připravil,“ prohlásil Butcher. Jeho první kniha The Perfect Distance vypráví o soupeření britských mílařů Ovetta s Coem.

Butcherovi pomáhal zprostředkovat vyprávění Karel Engel, bývalý zápasník a přítel Zátopkových. Dana Zátopková se dnešního křtu nezúčastnila, protože si v pátek, čtyři dny po svých 94. narozeninách, zlomila nohu v krčku a leží ve střešovické nemocnici.

Butcher, který se věnuje nyní nejvíc svému webu globerunner.or­g/blog, vybíral pečlivě z více než 500 fotografií a vydal knihu vlastním nákladem. 1 500 výtisků ho vyšlo na přibližně 12 000 eur. „Do hrobu si je s sebou nevezmu, je to dobrá investice,“ usmál se. V Česku se jedná o překladu.