191 km v 9 závodech v 7 měsících po celé zemi od východních Beskyd po západní Český les, od jižního Lipna až po severní Ještěd. Tolik nabídl (zatím) letošní Kilpi Trail Running Cup, největší tuzemský seriál přírodních běhů.

„Jsme spokojeni, protože naši účastníci nám i po změně hlavního partnera zachovali věrnost, čímž potvrdili, že se jim naše závody líbí. Jsme šťastni, protože chceme pořád dělat závody, které se líbí nám a ony se líbí i ostatním. Navíc náš současný partner potvrdil spolupráci na další dva roky, takže je můžeme na této úrovni dělat dál,“ řekl ředitel KTRC Martin Dvořák na sobotním slavnostním vyhlášení celkových výsledků na pražském outdoorovém festivalu Obzory. Promítaly se záběry z tratí, vzpomínalo, povídalo a plánovalo. Ocenili se nejlepší v deseti věkových kategoriích, šesti mužských a čtyřech ženských. Přibývá běžců, kteří neváhají cestovat přes půl republiky, absolvují více závodů a chybí třeba pouze na jednom nebo na dvou. Jen dva borci z 1 321 účastníků zvládli komplet program včetně nejdelšího Skymarathonu Krkonoše. Další dva závodili všude, ale ve Špindlerově Mlýně dali jen „kratší“ 25 km verzi, v poměru délky a převýšení však nejdrsnější podnik vůbec.

V nejnabitější kategorii mužů čtyřicátníků se celá trojice na stupních vítězů rvala o body od prvních metrů v Ostravě do posledních v Českém lese. I tam potvrdil dominanci „Rival“ Zdeněk Beck. „Příští rok jsem tady zase a chci jít všechno,“ slíbil, když poděkoval za báječné zážitky.

KTRC má už dva měsíce kalendář další sezony, nabízí stejný počet závodů jako letos, pouze Lipno a Motol se vracejí do původních termínů v srpnu, resp. v listopadu. Sezonní pas stojí 2 500 Kč, jednotlivé startovné 400 Kč.

Běžeckým předělem obou roků bude stejně jako loni Běh do oblak, 2,5 km výběh (zasněženou) sjezdovkou na Dolní Moravě až na vrchol zdejší nádherné rozhledny v sobotu 10. prosince. Tady nejen, že zmizíte z pekla předvánočních běsů do klidné přírody, ale taky můžete získat zdarma startovní kupony na závody v nadcházejícím letopočtu.