Poslední červnový den oslavil Jirka Soukup, v 87 letech nejstarší český maratonec, své devadesáté narozeniny. S přáteli se sešel 30. června odpoledne na derniéře výstavy k jeho životnímu jubileu v budově Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové.

„Byla to jedna z nejúspěšnějších výstav co jsme v Galerii Na Mostě pořádali. Jednak svým rozsahem. Navíc výstava se neustále vyvíjela, protože pan Soukup dodával neustále do expozice aktuální materiály. Tomu odpovídala i její velká návštěvnost,“ uvedl kurátor galerie.

Jeden z návštěvníků se Jirky dotázal, zda jede o víkendu slavit s rodinou na Moravu, kde žijí dva jeho synové. „Až příští týden. V sobotu bych se rád zúčastnil Jestřebího krosu v Chlívcích u Červeného Kostelce. Morava mě čeká příští týden.“

Jirka není nezničitelný a sám se o tom přesvědčil v minulých dnech, kdy mu otekla noha a vypustil Běh Lužanskými hvozdy. „Nasadil jsem intenzivní samoléčbu a myslím si, že jsem v pořádku,“ řekl před sobotním závodem.

Desátý ročník Jestřebího krosu byl pořádán Ivou Škodovou a jejím týmem. Téměř jedenáctikilo­metrový závod začíná v Chlívcích krátkým seběhem, ale ihned poté následuje zdolání nejvyššího vrcholu Jestřebích hor Švédského vrchu (660 m. n. m), kde na kilometru a něco je součet stoupání přes sto metrů. Pak následuje seběh k Odolovu a poté po Panské cestě, zpestřeno zdoláním několika jedovatých výběhů a následných klesání, se trasa závodu vrací do Chlívců.

Jirka se spolu s dalšími zkušenými vytrvalci vydal na trať o hodinu dříve. Mezi jeho přímými soupeři byla třeba nejstarší česká aktivně závodící žena. Magdaléna Jelínková (72 let) z Černilova zvládla trať v čase 1:28 hodiny. Více jak polovinu závodu s ní běžel Milan Vorel ze Slatiňan (77 let), který nakonec na ni ztrácel přes dvě minuty.

Jirka Soukup náročný závod dal za dvě hodiny. „Dalo mi to pěkně zabrat a jsem rád, že to mám za sebou. Noha je ale v pořádku,“ řekl v cíli. Jirka už přijal další výzvu a 15. července se chystá na náročný běh do vrchu, jehož poslední třetina vede pískovcovými skalami, na trati z Police nad Metují na Hvězdu.

Loňský ročník Jestřebího krosu vyhrál v traťáku 37:41 Dominik Sádlo z SK Nové Město nad Metují. Letos v čase kolem čtyřiceti minut byl bezkonkurenční jeho oddílový kolega Kamil Krunka.

Před startem byla celkem nepřehledná situace v soutěži žen. Ale otěže závodu ihned po startu převzala výborná skyrunnerka Eva Pončová z Jaroměře (na foto).

Eva byla před týdnem celkově druhá v Krkonošském půlmaratonu a původně měla v plánu běžet na závod na Králickém Sněžníku. „V minulých týdnech jsem dost závodila a cítila jsem se celkem unavená. Navíc by nás (Evu vždy doprovází jako manažer a fotograf její manžel) čekalo více jak stokilometrová jízda autem. Jestřebí kros mám vlastně doma, a proto jsme jeli sem a čeká mě také náročný závod,“ řekla před startem.

„Po startu jsem šla hned do vedení. Manžel se vyšplhal na Švédský vrch a viděla jsem, že je celkem překvapen, jak jsem závod nakopla. Naštěstí jsem tempo udržela až do cíle.“

Eva potřebovala ke zdolání členité trati 52 minut, tedy čas o tři minuty lepší než vloni, a druhá Klára Šimáková z Hradce Králové ji měla v koncovce závodu v dohledu.