Na 167 účastníků Mezinárodního mistrovství v turistickém závodě se utkalo o tituly v kopcích poblíž ZŠ Rokytnice ve Vsetíně. A kdo to jsou Tomíci? To jsou členové turistických oddílů mládeže, kteří se zde sjeli z různých koutů České a Slovenské republiky.

A co to je turistický závod? Turistický závod opravdu není soutěž v rychlé chůzi pro důchodce, ale je to terénní běh pořádaný nejen pro oddíly Asociace TOM – je otevřen i veřejnosti. Závodníci jsou rozděleni podle věkových kategorií, trať v délce od 2 do 6 kilometrů je vyznačena fáborky (modré barvy pro nejmladší žactvo, bílé barvy pro mladší a starší žactvo a červené barvy pro dorostenecké kategorie a dospělé). Na trati je umístěna řada kontrolních stanovišť, které je nutné plnit bez chyb a co nejrychleji. Jsou to – odhad vzdálenosti, hod kriketovým míčkem, plížení, lanová lávka, vázání uzlů, orientace mapy, azimutové úseky, určování dřevin, turistických a topografických značek, poznávání kulturních památek a přírodních zajímavostí. Měří se čas strávený na trati a za nesprávně splněné úkoly jsou trestné minuty, které se připočítávají k času. Všechny kategorie běhají jako jednotlivci. V doplňkových závodech mohou být i smíšené dvojice a plní další úkoly, třeba stavbu stanu.

Závod se pořádá na několika úrovních, začíná krajskými koly, poté je Český pohár, Mistrovství ČR a odtud ti nejlepší postupují na mezinárodní mistrovství. A právě to se konalo dne 28. 9. 2019 ve Vsetíně. Organizaci tohoto náročného závodu si vzali na svá bedra manželé Benschovi spolu s místním TOM 7331 Vsetín a velkou pomocí také MSK Orlová. Závod pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka a starosty města Vsetína Jiřího Růžičky proběhl v místní části Rokytnice, zázemí měl na zdejší ZŠ.

Závodníci z České a Slovenské republiky se vydali na start v minutových intervalech a plnili zadané úkoly. Ten kdo doběhl do cíle nejrychleji a s nejméně trestnými body, se stal mezinárodním mistrem či mistryní v TZ.

Ředitelka celého závodu Veronika Benschová byla s průběhem spokojená. „Příprava na závod dala zabrat, je vždy třeba zajistit zázemí, vymyslet trať, kde nebudou jezdit auta a která bude bezpečná především pro nejmladší závodníky a získat souhlasy majitelů pozemků, ale zároveň, když vše klapne, je to obrovská radost.“ A tady vše klaplo. Neřešily se žádné protesty, rozhodčí na stanovištích věděli, co mají dělat, trať byla dobře značena.

Vedoucí slovenských závodníků paní Anna Mazániková byla také spokojená. Ocenila především trať, která byla náročná, závodníci nastoupali na 328 metrů, byly tam náročné úseky. Také vyzdvihla organizaci a zázemí závodu. A samozřejmě byla spokojená s reprezentací svého týmu.

Také vedoucí Čechů Hana Mocňáková byla s výkony českých závodníků spokojená.

Závodníky pozdravili a povzbudili do závodu starosta Vsetína pan Růžička, starosta obce Ustí u Vsetína a zároveň bývalý člen turistického oddílu Vsetín pan Zdeněk Srněnský, předseda Klubu českých turistů Vratislav Chvátal, ředitel ZŠ pan Hynek Hromada. Vyhlašování výsledků zpříjemnili krásným vystoupením členové souboru Valašských písní a tanců Jasénka.

Mezinárodními mistry se stali – Iva Bartošovská (Horolezčata Brno), Mikuláš Ulman (ZŠ Dětmarovice), Ema Babulíková (Tuláci Frýdek Místek), Jakub Kůrka (MSK Orlová), Sára Lisníková (TOM Tuláci Frýdek Místek), Klára Buncová (TOM-KČT Kralupy), Vojtěch Kozelka (TOM-KČT Kralupy), Adam Tupý (Kralovice), Šárka Pokludová (TOM Nezmaři Bílovec), Petr Bílek (Žlutý kvítek Palkovice), Markéta Máchová (TOM Nezmaři Bílovec), Vít Konopáč (TOM Tuláci Frýdek Místek)

Pokud i vy byste se chtěli tohoto závodu zúčastnit, máte jedinečnou šanci. Na podzim se rozjíždí nové kolo závodů a vy si můžete na mnoha místech ČR vyzkoušet, zda byste to zvládli. Informace najdete na www.turisticky-zavod.cz