Ultramaratonec z Bystřice pod Hostýnem Ondřej Velička má v posledních týdnech formu. Po výhře na začátku září v Nočním běhu v Holešově si v polovině září připsal další velký úspěch. V Lošticích vybojoval titul mistra republiky v ultratrailu.

V závodu dlouhém 84 kilometrů rozloženém do 6 okruhů, se prezentoval časem 6:57:27. Stříbrný Daniel Orálek z Moravské Slavie Brno zaběhl čas 7:43:24, na bronzové příčce skončil rodák z Kostelce u Holešova Brňan Zbyněk Tkadlčík (7:44:20).

V každém okruhu museli ultramaratonci zdolat krátkou chodeckou trailovou vložku.

,,V ultratrailu v Lošticích jsem kromě sezony 2014 startoval každý rok. Letos jsem se na Šumpersku představil posedmé. Na Boráku jsem proto jako doma. V okolí Loštic jsou běhatelné kopce a to mi vyhovuje,“ vysvětloval Ondřej Velička.

Tomu se na závod podařilo parádně vyladit formu. Proto se mu v něm dobře běželo. ,,Těsně před startem jsem byl velký optimista a věřil jsem, že v závodu uspěji. Nicméně poslední dny před ním jsem měl tužší nohy a pocitově to úplně ideální nebylo. To mě však nerozhodilo,“ přiznal Velička.

Ten po brzkém vstávání už ve 4 hodiny ráno vyjel z Bystřice pod Hostýnem směr Loštice. Závod startoval v 7 hodin.

,,Na začátku jsem běžel opatrně. První čtrnáctikilometrový okruh jsem chtěl zdolat za 1:05:00 až 1:10:00. Bohužel i přes pomalý začátek jsem na čele často udával tempo. Do 7 kilometru byla vpředu čtyřčlenná skupina. Na první občerstvovačce se ale roztrhala a na první místo se probojoval Daniel Orálek. Já jsem běžel osamoceně na druhé pozici a Dana jsem viděl před sebou. Na konci prvního okruhu jsem ho dostihl,“ zavzpomínal na úvod ultratrailu v Lošticích reprezentant Bystřice pod Hostýnem.
Do 2 okruhu vbíhali Velička s Orálkem společně. Dlouho to ovšem nevydrželo a Brňan se znovu posunul na vedoucí pozici.

,,S přibývajícími kilometry jsem si dokonce myslel, že už ho nedoběhnu. Trochu jsem tak ztratil motivaci. Navíc mi tuhly nohy a dostat z nich rychlejší tempo bylo problém. V tomto úseku jsem vyčkával, co bude dál,“ nezapíral Ondřej Velička.

V polovině 4 okruhu kolem 50 kilometru ho ale čekalo překvapení. Orálek měl na prvním místě jenom zhruba dvouminutový náskok.

,,To mě neskutečně nabudilo. Tempo jsem zrychlil a svého největšího soupeře jsem začal stíhat. Stále jsem si ale držel malou rezervu. Po čtyřech kilometrech byl Daniel Orálek jenom kousek přede mnou. A v euforii jsem ho záhy předběhl a posunul se na první místo. V 5 kole jsem ale v tempu polevil, protože nohy mě pořád ideálně neposlouchaly. Dopředu mě však hnal pocit zisku českého titulu v ultratailu. Na ataky Orálka jsem byl však připravený. Zlatou pozici se mi podařilo uhájit až do cíle,“ radoval se Velička. Ten po dvou českých titulech v běhu na 100 kilometrů, dvou národních titulech v běhu na 24 hodin vybojoval další velký úspěch v kariéře.

A jak Bystřičan triumf oslavil? ,,Originálně před vyhlášením výsledků jsem si v Lošticích koupil hodně tvarůžků,“ byl po ultratrailu unavený, ale velmi dobře naladěný Ondřej Velička.