Celý týden od 16. do 23. ledna si každý řádně zaregistrovaný závodník v době od 8 do 16 hodin může zaběhnout vyznačenou trať kultovního 47. ročníku Zimního Blaníku. Hodnověrným způsobem pak doloží pořadatelům, že trať absolvoval a dosažený čas a bude zařazen do výsledkové listiny a domů mu budou doručeny mimo jiné medaile a čelenka závodu. Občerstvení si zajišťuje každý sám.

„V tuto chvíli je opět otevřená možnost on-line registrací, která bude možná až do 23. 1. 2021. Cena registrace je 100 korun. V ceně získáte funkční čelenku, pamětní medaili, GU gel, časopis RUN a další dárky od našich partnerů. Všechny již uhrazené registrace budou po odečtení paušální částky 100.- do 14 dnů od ukončení závodu vráceny na vaše účty.“ V neděli 10. ledna bylo registrováno necelých 300 vytrvalců, kteří si to hodlají rozdat s náročnou tratí. Tým kolem Ondřeje Pojmona pořádá Zimní běh na Blaník osm let a závod neustále žene dopředu. Začínali na 46 startujících. Předloni v lednu to byl však pořádný skok, nejen náročností nové krosové trati vedoucí téměř zcela mimo silnice, ale i vylepšeným zázemím běhu. Za vše však hovoří čísla, v roce 2018 dokončilo 407 vytrvalců, v roce 2019 to bylo 451 a vloni 458. Letos jsou přihlášeny největší blanické hvězdy minulých let a poslední vítězové. Lujza Slaviková z Prahy překvapivě lehce porazila naši nejlepší ultra běžkyni a pětinásobnou vítězku Radku Churáňovou z Prahy startující však tradičně za Loko Trutnov. Radka tentokrát kvůli zaměstnání v sobotu nemohla, ale zatím není jasné zda na trať vyrazí jindy. Navíc je mezi přihlášenými jedna z nejlepších vytrvalkyň Vysočiny, Olga Krčálová, která vloni vyhrála padesátku s tříkilometrovým součtem stoupání Tatranská šelma.

Dvojnásobný vítěz v řadě Jakub Exner z Jihlavy vloni dal trať za 1:38:38. Další vítěz Zimního Blaníku a opakovaně druhý Libor Eremka z Humpolce zapsal 1:40:19, což byl vlastně loňský výkon tehdy vítězného Exnera. Také Lujza překonala výkon Radky, a to časem 1:47:58, Radka téměř zopakovala loňský čas, 2020 – 1:54:49, ale tehdy byly náročnější podmínky. Zimní běh na Blaník má délku 23,5 km. V polovině trati musejí vytrvalci zdolat pověstmi opředenou, obvykle zasněženou, horu Velký Blaník (638 m. n. m.), v jeho masivu se běží cca sedm kilometrů, součet stoupání závodu je cca 600 metrů.