Úvod prosince je tradičně vyhrazen Pražské stovce, ale letos je tomu podruhé jinak. Tentokrát plány pořadatele Olafa Čiháka zhatila jeho vlastní nemoc, ale nyní zveřejnil nový termín akce, kterým je 11. až 13. únor. Trasa by měla vést z Milína na Příbramsku do Prahy.

Ale vyznavači dlouhých tratí se mohou v prosincovém termínu vydat přesně opačným směrem, a to na trati Maratonu Praha – Dobříš, který se uskuteční v sobotu 11. prosince. Součet stoupání je téměř 600 metrů.

"Před dvěma lety povstal z popela nejstarší český maraton z Prahy do Dobříše, vedený přírodními stezkami podél Vltavy, přes Cukrák a pak Brdským lesem. Ano, ani covid ho loni nesložil, byť se běžel jako „individuální časovka“ bez hromadného startu. A letos chystá repete, v sobotu 11. prosince, " uvádějí pořadatelé.

Organizátoři zachovali loňský formát, kdy se na trať mohlo vyběhnout individuálně mezi osmou a jedenáctou hodinou. Cíl bude v Dobříši otevřen do 16 hodin. Trať bude značena, převoz zavazadel zajištěn. Kdo by si chtěl dát kratší trať, je zde možnost desítky, stoupání 125 metrů, se startem mezi 12 až 13 hodinou v Kytíně, na trase maratonu.

Poslední novinkou je, že místo tří avizovaných občerstvovacích stanic budou 4. A to na 7, 16, 27 a 33 kilometru, k dispozici bude samozřejmě i teplý nápoj. Start je v A parku v Praze Braníku a cíl v Dobříši v areálu SK Vlaška, kde bude připraveno další občerstvení. Registrace probíhá na https://www.trailrunningcup.cz/…praha-dobris.

Mezi favority bude určitě patřit závoďák ze Skutče Jaromír Hradecký, který byl předloni druhý a vloni třetí. Jaromír v září vyhrál prestižní Pardubický půlmaraton (za 1:12 hodiny) a v listopadu Čertovskej wintertrail, ale následný článek jednoho poraženého soupeře, rádoby vtipný, samozřejmě jak je u nás zvykem spustil akorát stavidla hulvátství. Chyba byla určitě na obou stranách. Borec bojující o absolutní prvenství očekává tomu odpovídající servis na občerstvovačce, a ne že bude proti soupeřům znevýhodněn a následná reakce vůči dětským pomocníkům asi nebyla zrovna do učebnice.

Ale zpět k maratonu, který pořádají mistři v oboru Martin Dvořák a Tomáš Nohejl. „Závod je to krásný, ale náročný. Rád bych vyběhl až v 11 hodin a stejně jako v minulých letech si ho prostě užil. Ještě jsem tento maraton nedal pod tři hodiny, ale myslím si, že letos na to forma je,“ konstatoval Jaromír.

A pořadatele dodávají: "Chceme tak na závěr sezony dát šanci běžcům užít si přírodu a připomenout si čas, kdy jsme museli společně překonávat těžkosti. Loni taktéž těsně před Vánoci bylo nádherně, slunce, v lese ležel sněhový poprašek. Vyráží se mezi osmou a jedenáctou z A Parku vedle bývalých ledáren v Braníku, tam dostanete startovní číslo a odpípnou vám časomíru.

Ti, kdo se chtějí vydat pouze na desetikilometrovou trasu, se mohou připojit mezi dvanáctou a jednou v Kytíně. A do cíle v SK Vlaška na kraji Dobříše je potřeba dorazit do čtvrté hodiny odpolední. Za odměnu čeká krom dobrého pocitu a poplácání po zádech i lahodné rizoto s pivkem. Není nutné to rvát do mrtva, stačí se proběhnout pro radost. A k tomu si připomenout historii starých c. a k. sportsmanů, vždyť tenhle maraton oslaví už 114. narozeniny. "

Vloni vyhrál v traťovém rekordu Aleš Sedlák a dal to dokonce dokonce pod tři hodiny za 2:58:51. Před dvěma roky byl nejlepší David Gerych za 3:00:15 a soutěž žen vyhrála jeho manželka Míša za 3:20:01.