MUM je běžecký etapový závod v délce 301 kilometrů rozdělených na 7 maratonů. Probíhá během sedmi dnů a jeho průběh i atmosféra se tradičně vymyká obdobným akcím. Nejinak tomu bude při jeho třicátém ročníku, kdy organizátoři pozvali do Lomnice u Tišnova legendární běžce z kmene Tarahumara. Tito mexičtí indiáni jsou považováni za nejlepší přírodní běžce planety.

Jako jediná akce v Evropě má Moravský ultramaraton (MUM) statut Memoriálu Caballa Blanca (Micah True 1953 – 2012). Tento americký běžec za skromných podmínek uspořádal roku 2003 v Mexiku závod, jehož světovou popularitu zajistila kniha „Zrozeni k běhu“. Milióny čtenářů zaujal strhující příběh závodu špičkových ultramaratonců s Tarahumary běžícími v ručně vyrobených sandálech z gumy starých pneumatik. Tento závod se v Mexiku každoročně opakuje a výtěžek akce je předáván zástupcům indiánské komunity. Nejde pouze o hmotnou pomoc, ještě větší význam má podpora zachování kulturního bohatství místních indiánských tradic, ve kterých hraje běh na dlouhé tratě velmi výraznou roli. Letos v březnu se skupina organizátorů a běžců MUMu vydala do Mexika nejen závodit s indiány, ale také s cílem pozvání těch nejlepších k závodům v ČR.

„O zázračných schopnostech těchto indiánských běžců bylo hodně napsáno. Víme, že nejsou zázrační, ale výjimeční určitě ano. Dvakrát jsme se o tom mohli přesvědčit při závodech v Měděných kaňonech a letos v počátkem července takovou příležitost chceme nabídnout všem účastníkům na tratích mumáckých etap a týden nato při stomílovém Transmoravském masochistickém běhu,“ říká ředitel a současně také závodník MUMu Daniel Orálek.

Pozvání na Moravu přijali aktuálně nejlepší indiánští běžci sourozenci Talina a Antonio Ramirez. Celá jejich rodina je označována za poklad Sierra Tarahumara a je skutečnou reprezentací všeho mimořádného na lidech Raramuri a jejich kultury. Mají mimořádný vytrvalostní běžecký talent, ale s pokorou nehledají osobní uznání. Jejich cílem je ctít roli, kterou běh má v komunitě Tarahumarů (Raramuri). Chtějí dál mezi všemi sdílet tyto tradice, předávat smysl a význam, kterou pro ně má běh a jeho spojení se Zemí i mezi lidmi navzájem.

Sourozenci Antonio, Lorena a Talina Ramírezovi získali na Ultra Cabalo Blanco 2022 v Mexiku přední umístění. Antonio a Lorena na trati 80 km doběhli jako druhý muž a druhá žena a Talina zvítězila na maratonu. Letos také závodili v Kalifornii na Ultramaratonu Born to Run a v silné mezinárodní konkurenci skončili na prvním, druhém a třetím místě v cíli tratě dlouhé 60 km.

„Můžeme se těšit, že se jim bude dařit i na Moravě. Letenky do Evropy mají zakoupeny a Antonio s Talinou potvrdili účast na etapovém MUMu i na stomílové trati. K zabezpečení a organizaci jejich cesty, programu a pobytu jsou potřebné peníze i osobní pomoc. Přivítáme každého, kdo by chtěl realizaci tohoto snu svým časem, nápadem či finančně podpořit,“ vyzývá Tomáš Rusek, historicky nejúspěšnější český ultramaratonec a zakladatel obou zmíněných závodů.

MUM -Moravský UltraMaraton, 3.-9. 7. 2022, Lomnice u Tišnova Nejdelší (301 km) a nejtěžší běžecký etapový závod pořádaný na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu a probíhá velmi členitým terénem, kdy profil zahrnuje v průměru 900 m stoupání.

Více: https://mum.ultracau.cz

TMMTR – TransMoravský Masochistický Terénní běh1 16.-17.2022, Lomnice u Tišnova

Závod na 100 mil /161 km), který startuje v Lomnici a vede přes nádherná místa blanenského okresu do Lulče a po stejné trase zpět. Slovo masochistický v názvu je samozřejmě nadsázkou, ale patří mezi náročné jak délkou, profilem i ročním obdobím, kdy obvykle bývá velké teplo.

Více: https://tmmtr.ultracau.cz

Lorena Ramiréz sice zůstane v Mexiku, ale filmový dokument, který sbírá ocenění po celém světě, je dostupný na netfixu: https://www.netflix.com/…tle/80244683

Pořádá: Česká asociace ultramaratonců místo: Lomnice u Tišnova, 2.- 17. července 2022