26. ročník newyorského Sri Chinmoy Self Transcendence 3100 Mile Race již zná svého vítěze. Stal se jím potřetí za sebou čtyřicetiletý Ital žijící v Curychu Andrea Marcato. Završil tím tak letošní fantastickou běžeckou sezónu, která shodou okolností začala v dubnu také v New Yorku. Zde ve Flushing Meadow Andrea absolvoval šestidenní běh a s výkonem 746 kilometrů obsadil druhé místo.

O měsíc později v bulharské Sofii zvítězil v desetidenním závodě s naběhanými 1190 kilometry, aby o dalších pět týdnů později skončil s výkonem 304 kilometrů druhý na kladenském Sletišti v 48 hodinovém závodě pořádaném českým Sri Chinmoy Marathon Teamem.

A pak již přišlo září, znovu New York a s ním tento vrchol vícedenních běžeckých závodů, kde vytrvalec Marcato měsíc a půl kroužil v každém počasí od šesté hodiny ranní do půlnoci, aby vysněné mety 3100 mil (4988 kilometrů) dosáhl v pondělí 17. října v 9:22 místního času. Celou trať tedy uběhl se skvělým denním průměrem 115 kilometrů po dobu více než 43 dní.

Sečteno a podtrženo – ve čtyřech hlavních závodech sezóny naběhal vegetarián Andrea přes sedm tisíc dvě stě kilometrů!

Jak sám uvádí, jeho běžecké výkony nejsou jen záležitostí fyzické připravenosti. Důležitou roli přikládá meditaci a duchovnímu aspektu života vůbec. Inspirací je mu učení mírového filozofa a sportovce Sri Chinmoye, který běh v New Yorku v roce 1997 založil.

Po doběhu Andrea Marcato poděkoval všem, kteří se nějakým způsobem podíleli na jeho vítězství a zopakoval důležitost aspektu sebepřekonání i v běžném životě.

Závod však pokračuje i nadále, a to až do 25. října, tedy 52. dne běhu. Šanci na zdolání vzdálenosti 3100 mil mají stále Fin Aalto, Rus Dužnij, Novozélanďanka Marshall, Tchajwanci Lo a Huang a nově také Ukrajinec Lebeděv, který se po několikadenní sérii stokilometrových dní přiblížil k vysněnému cíli. Bude to ale bitva do posledních okamžiků, zatím ztrácí přibližně dvacet kilometrů, což je v jeho silách během příštích deseti dnů dohnat. Všichni doufají, že pomůže i počasí, které je v posledních dvou týdnech k běžcům i organizátorům milosrdné.

O tom, jak vše nakonec dopadlo, vás budeme přímo z New Yorku informovat. Pokud však chcete z jedinečné atmosféry tohoto závodu získat více, navštivte stránky https://3100.srichinmoyraces.org/ , kde jsou k shlédnutí rozhovory s jednotlivými běžci a také přímý online přenos.