Nejkvalitnější a nejpočetněji obsazený silniční atletický podnik v zimním období ve Zlínském kraji se koná v sobotu 25. února v Prusinovicích, kde se uskuteční jubilejní 30. ročník silničního běhu Rohálovská desítka.

Start hlavního 10 kilometrů dlouhého závodu, který je zároveň pátým podnikem Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje 2023, je před místním kulturním domem, ve 12 hodin. Prezence probíhá mezi 9. až 11. hodinou.

Tradiční zimní závod je také přeborem Mikroregionu Holešovsko v silničním běhu.

Celou akci zaštiťuje hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. Atleti poběží na kopcovité trati z Prusinovic do Tučap a zpět. Od 9.40 hodin na zkrácených tratích od 80 metrů do 1500 metrů poměří síly žákovské kategorie.

Mužský traťový rekord drží z roku 2009 Tanzánec Ezekiel Jafari Ngimba, který zaběhl čas 29:26. Mezi ženami doposud nebyl překonán čas 34:37 ze sezony 2002 olomoucké Petry Kamínkové.

V loňském roce v Rohálovské desítce zvítězil Jakub Zemaník (SSK Vítkovice), kterému v cíli naměřili čas 30:55. Mezi ženami se z prvenství radovala Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava, 37:12).

,,Letos k největším favoritům patří 20letý Slovák Michal Staník z BK Lysá pod Makytou, který v loňském roce v Rohálovské desítce doběhl na čtvrtém místě. Na vítěznou pozici určitě zaútočí také dva vytrvalci hájící barvy AK Kroměříž. Český reprezentant v horském maratonu Ondřej Fejfar. Ten v minulosti v Rohálovské desítce už třikrát vybojoval druhé místo a dvakrát druhou příčku. Tomáš Navrátil v ní byl jedenkrát druhý a jedenkrát třetí. Černým koněm by mohl být 20letý Marek Kršica z TJ TŽ Třinec. Pro něho ale bude nevýhodou, že to bude jeho první účast v našem závodě. Mezi ženami jsou největšími favoritkami Barbora Macurová z Frýdlantu nad Ostravicí z klubu 2BWINNER TEAM, vicemistryně světa v horském běhu a nejlepší současná slovenská vytrvalkyně, mistryně Slovenska v silničním běhu na 10 kilometrů Katarína Pejpková. Je ale možné, že se až na poslední chvíli přihlásí další kvalitní běžci a běžkyně,“ tipuje ředitel závodu Ondřej Němec.

V roce 2022 do cíle Rohálovské desítky ve všech kategoriích doběhlo 351 běžců. Na zkrácených tratích si ve 14 kategoriích zazávodilo 168 dětí.

,,Letos máme v hlavním závodě účastnický limit 500 běžců. Předpokládám, že si v sobotu u nás zazávodí 400 dospělých vytrvalců a dopoledne ještě zhruba 200 dětí. Zajímavou postavou bude zlínský matador Jiří Prokop, který se zatím zúčastnil všech 29 ročníků Rohálovské desítky. 22 účastí má 85letý Květoslav Hána. Pokud letos doběhne do cíle 385. běžec, tak bude v historii 9600 běžcem v cíli našeho závodu. Což by byl průměr 320 běžců na jeden ročník Rohálovské desítky,“ prozradil Němec.

Jeho pořadatelský tým také připravil lákavé zpestření sobotního programu v Prusinovicích.

,,Chystáme tradičně hodnotně dotovanou diváckou tombolu. Diváci si můžou zatipovat na čas vítěze a všichni budou mít možnost ochutnat místní domácí prusinovické speciality v bufetu u hasičů. Postaráme se i o zábavu pro děti. Středisko volného času TYMY Všetuly doplní dětské závody. Zajímavý je i čestný host, protože k nám zavítá mistryně světa ve vrhu koulí ze šampionátu v Helsinkách v roce 1983 Helena Fibingerová,“ zve do Prusinovic Ondřej Němec.

Hlavní organizátor oblíbeného zimního běžeckého podniku v Prusinovicích ještě upozorňuje, že letošní 30. ročník Rohálovské desítky se znovu započítává i do Rohálovského duatlonu, jehož součástí je také 14. ročník závodu horských kol RAAB Rohálovská padesátka, která se koná v sobotu 29. dubna 2023.