V Kopřivnici čeká na účastníky ČEZ RunTour tolik běžeckých zážitků, že se nevejdou ani na korbu té největší Tatrovky. Trať oblíbeného rodinného seriálu zavede běžce na jinak uzavřený testovací polygon společnosti Tatra Trucks, těšit se ale mohou také na závod štafet a celou řadu dalších novinek.

Rodné město legendárního běžce Emila Zátopka přivítá druhý letošní závod ČEZ RunTour už v sobotu 15. dubna, kdy se na start vedle sebe postaví elitní atleti, výkonnostní sportovci, hobby běžci, úplní začátečníci i celé rodiny. Ještě před nimi budou ovšem závodit děti, které čekají Lupilu běhy na 500 a 1000 metrů.

Po nich už se do startovního koridoru v bezprostřední blízkosti Muzea nákladních automobilů Tatra začnou řadit dospělí běžci, kteří si mohou vybrat ze závodů na tři, pět nebo deset kilometrů. Ať už si vyberou kterýkoliv, užijí se výjimečnou trasu – v Kopřivnici se totiž poběží areálem Tatra Trucks, kolem montážních hal a zejména po polygonu, na kterém slavná automobilka testuje své nákladní vozy. Závodníci si na něm vyzkouší různé povrchy i terénní překážky, které nejenže prověří jejich formu, ale především jsou zárukou skvělé běžecké zábavy. O zpestření se postarají také tatrovky rozestavené podél trati či průběh rozsáhlou výrobní halou Brose při desetikilometrovém závodě.

Protože je Tatra spolupořadatelem závodu, mohou se účastníci těšit na další zážitky spojené s legendárními vozy: v cíli čeká na všechny účastníky nádherná kovová medaile se siluetou ikonické Tatry 603 a po závodě pak mohou navštívit i s dětmi rozsáhlé Muzeum nákladních automobilů Tatra. V podhůří Beskyd se závod ČEZ RunTour uskutečnil poprvé v minulém roce při příležitosti 100. výročí od narození Emila Zátopka. Oproti loňsku se ovšem mohou běžci těšit na některé atraktivní novinky. Jednou z nich je závod štafet, který se uskuteční na desetikilometrové trati – rozdělit si ji mezi sebe mohou dvou- (2×5 km) a čtyřčlenné týmy (4×2,5 km). „Chceme, aby se účastníci našich závodů mohli o svou radost podělit, sdílet ji se svými nejbližšími a odnést si ze závodů společný zážitek,“ vysvětluje ředitelka seriálu ČEZ RunTour Nikola Gunišová, proč se štafety staly pevnou součástí závodního programu.

Cvičení pro tělo i mozek

S radostí a dobrou náladou je spojena i další novinka této sezony, kterou je duševní zdraví. Každý z osmi závodů má své vlastní téma z této oblasti. Zatímco na prvním závodě v Českých Budějovicích se běžci dozvěděli zajímavé informace o zdravé výživě, v Kopřivnici si budou moci vyzkoušet kompenzační cvičení a naučit se, že není dobré jen běhat bez dalšího pohybu navíc.

Na závodech ČEZ RunTour zkrátka nekončí zábava ani po doběhu do cíle! V bohatém zázemí jsou k dispozici masáže od Nadace Leontinka, relaxační zóna O2, skvělé a zdravé jídlo LIDL, jehož podobu ovlivnili hlasováním na Facebooku sami běžci, nebo třeba stánek PUMA, ve kterém si mohou běžci zapůjčit a otestovat ty nejrychlejší boty.

Pomozte dětskému domovu

Také v Kopřivnici bude platit, že každý běžec pomáhá dobré věci. Padesát korun z každé registrace totiž dostane Nadace Leontinka podporující nevidomé.

„Každý běžec má také možnost podpořit dětský domov Čeladná. Stačí jen tréninkové nebo závodní běhy absolvovat se zapnutou aplikací EPP – Pomáhej pohybem. V ní se za aktivity sbírají body, které pak mohou uživatelé přidělit charitativnímu projektu vytvořenému v rámci spolupráce našeho seriálu se společností ČEZ. Nadace ČEZ následně za tyto body pošle dětskému domovu finanční prostředky. Předem děkujeme všem, kteří se takto rozhodnou pomoci dětem, které měly méně štěstí než my,“ říká Nikola Gunišová.

Další informace o závodu v Kopřivnici i celém seriálu ČEZ RunTour najdete na www.run-tour.cz, kde se můžete také registrovat. Přesvědčte se na vlastní nohy, že s ČEZ RunTour #JERADOSTBEZET.