Tomáš Štverák si zazávodil v Chorvatsku. Ve svém druhém ultramaratonu v letošní sezoně v 10. ročníku závodu 100 Miles of Istria obsadil 8. místo. V něm dosáhl na trati dlouhé 169 kilometrů s převýšením 6850 metrů, času 21:24:25. Zvítězil v čase 17:40:32 Američan Jim Walmsley, druhý byl Arthur Joyeux Bouillon z Francie 18:46:54, bronzovou pozici vybojoval domácí chorvatský borec Pavel Kruljac (19:17:49). Do cíle doběhlo celkem 213 ultramaratonců.

Start závodu byl na západu Istrie v Labinu, cíl byl v přístavu u moře v Umagu.

Štverák si na Istrii zazávodil počtvrté v kariéře. ,,Trasa byla atypická. První polovina vedla přes pohoří Učka s výběhem na horu Vojak, která je v nadmořské výšce 1400 metrů. Proto se v úvodních 80 kilometrech nastoupalo hodně výškových metrů. Druhá polovina vedla přes historická městečka, ale i v tomto úseku byla spousta výběhů a seběhů. Počasí v průběhu závodu bylo dost proměnlivé. V noci se teplota pohybovala mezi 0 až 5 stupni a mírně pršelo, Na vrcholu Vojaku byl ještě sníh. Přes den bylo 10 až 15 stupňů,“ představil prostředí a informoval o podmínkách Tomáš Štverák.

Ten chtěl v 100mílovém ultratrailu na Istrii podat co nejlepší výkon. ,,Letos jsem měl dva cíle. V závodu jsem chtěl skončit v TOP 10. To se mi povedlo. A na těžké trati jsem chtěl zlepšit čas. To se mi nepovedlo. Letošní trasa ovšem byla o 1,5 kilometru delší, než v minulých letech,“ plánoval ultraběžec ze Zubří.

Začátek závodu se mu vydařil. ,,Po startu se mi běželo velmi dobře. Spíš jsem brzdil tempo a šetřil jsem síly na druhou polovinu závodu. Bohužel na 66. kilometru mi nesedla občerstvovačka, což mě zpomalilo. Naštěstí jsem se z toho brzy dostal a poté už jsem v pohodě doběhl do cíle,“ prozradil Štverák.

Po závodě se si ultraběžec z Valašska zašel do jedné místní restaurace na dobré jídlo a pití. Po návratu domů pak relaxoval osvědčeným způsobem. V sauně, při kvalitním spánku a zašel i na fyzioterapii.

V dalším ultratrailovém závodu, kterým je Beskidzki Topór v Polsku si Tomáš Štverák zazávodí 13. května.