Pomalinku začíná pořadatel kultovní ultra akce Týnišťské šlápoty Olaf Čihák zveřejňovat podrobnosti tras akce, která se uskuteční 21. – 23. července s cílem a základnou v Týništi nad Orlicí. Přesné plány tras budou zveřejněny v týdnu před závodem.

„Národní park Stolové hory bude letos hlavní atrakcí letošního ročníku. Jednání s parkem bylo občas dost složité, ale dopadlo to a mne spadl kámen ze srdce. Trasa se musela měnit kvůli hnízdění ptáků a jak je v Polsku poslední roky zvykem, nebylo to úplně zadarmo. Nicméně za těch pár drobných za jednoho startujícího to určitě stojí. Vloni jsme do tohoto nádherného území nakoukli, letos si ho prohlédneme skrz na skrz,“ uvedl Olaf Čihák.

Stolové hory tvoří panoramaticky a krajinářsky nejatraktivnější pohoří Sudet. Nacházejí se na česko-polské hranici nedaleko od města Hronova. Nejvyšším vrcholem je Velká Hejšovina s 919 m n. m. (na foto), na druhém místě je nejvyšší bod sousedního masivu Bor s výškou 915 m n. m. Nedávno se na Hejšovinu běhal z České republiky závod Českého poháru v běhu do vrchu a těch několik stovek schodů na vrchol fakt stálo za to.

Do Stolových hor se podívají běžci na 120 a 75 km. Místa startů ještě nebyla zveřejněna. Tito ultráci si následně s trasou 46 km dají i Orlické hory z Deštného v Orlických horách a takové příjemné proběhnutí nabídne 18 km trasa z Bílého Újezda do Týniště. Uzávěrka online přihlášek dopředu je 20. července na http://www.dalkovepochody.cz/tsodkd.htm . Počet přihlášených se nyní blíží k číslu 150, na 120 kilometrů jich je 83.

Samozřejmě mezi nimi nechybí ultrák všech ultráků padesátník Jirka Hofman z Prahy, který chce být prvním Čechem, který se bude moci pochlubit tím, že zvládl více jak tisíc stovek. Kdyby nebylo covidu měl to už dávno doma. Vloni mi před Šlápotami hlásil 957 absolvovaných akcí o délce přes sto kilometrů. Letos by se mohl na startu pochlubit číslem 981, ještě před Šlápotami ho čeká jedna stovka, takže nyní je na čísle 980. Za mlada běhal Jirka Hofman za repre ultra a má úžasné osobáky – na 100 km 8:22, za 24 hodin má 220,3 km, za 48 hodin dal 360,5 km.