Hned tři velké premiéry zapisuje letošní Krkonošská 50. Ještě nikdy za devět let nemusela vinou velkého zájmu uzavřít registrace s předstihem. Ještě nikdy celý, opravdu celý, den jejího průběhu takhle nepršelo. A ještě nikdy tu neběžel někdo tak rychle jako Vít Pavlišta, jen 3:41:25 hodiny (s náskokem 41 minut na druhého), přesně 50,31 km s převýšením 1784 m.

Předpověď hrozila srážkovým Mordorem už týden, naštěstí v pátek večer se fronta přesunula do neděle. Přesto od ranního startu méně či více pršelo. Při teplotě okolo patnácti stupňů to i při větru na otevřenějších pasážích působilo naštěstí spíš příjemně. Ale pochopitelně jen na půlmaratonu, po třetí, páté i sedmé hodině maratonského výkonu, už vodní clona brala energii a síly. Přesto padlo hodně osobních rekordů. O to uctivější ocenění pak zaslouží všichni absolventi plnotučné verze! A ještě víc pořadatelé, ti podali úctyhodný téměř čtrnáctihodinový výkon!Úřadující český mistr v silničním maratonu Vít Pavlišta se vrátil na start po osmi letech. Opravit si vzpomínky, což se mu povedlo. „Tehdy bylo i na hřebenech šílené vedro. Od dvacátého kilometru jsem uvažoval, kde to vzdám, prosil turisty o hlt vody. Říkal jsem si, jak mě někdo doběhne, zabalím to. Jenže oni kluci to balili za mnou a tak jsem musel až do cíle,“ usmíval se. Teď to vypadalo na opačné starosti, navíc když vyrazil jen v tílku a v silničních karbonových botách (Puma Nitro Deviate 2). „Ale vůbec ne. Zima nebyla, běželo se mi krásně. Na ty boty a jejich odpružení jsem zvyklý. Z kopce jsem sbíhal pomalu opatrně. Potřeboval jsem delší výběh, tak jsem si ho dal,“ vykládal spokojeně v cíli v zajetí manželky a dvou dcerek, které mu hned objednaly zaslouženou porci žeber a pivínko. To druhý Václav Slípka z Prahy tady měl premiéru. Zkušenosti zatím má ze silnice, kde dokáže maraton za 2:32, ale teď se rozhodl vyrazit na Beskydskou 7 a to chce přípravu. „Ale hůlky jsem tahal zbytečně, použil jsem je jen dvakrát krátce, když už jsem je měl,“ říkal. Po celou trať zůstal sám, ale zmákl to skvěle za 4:22. To o třetí místo se čtyři minuty za ním rozhořela (i v dešti) bitva až v posledním seběhu k Bedřichovu. „Jinak jsme si pomáhali a tahali se. V tom deštíku to byla nádhera, už nechci běhat v jiných podmínkách,“ říkal čtvrtý Jihočech Petr Macek, který už dokázal vyhrát Lipenský půlmaraton v době, kdy ještě patřil do Trail Running Cupu. Těsně před ním skončil stejně jako loni Miloslav Rousek, jen že před rokem se oba vešli na stupně vítězů.

První desítku uzavřeli výborní padesátníci, pravidelní účastníci Zdeněk Beck (4:44) a Miroslav Nemšák (4:46). „Já i vzal poprvé trailové boty, ale stejně jsem klouzal. Ale bylo to moc pěkný, v dešti zase něco jiýho než doposavad,“ povídal Beck. Nejdéle vydržela na trati 205. (běžci z 11 zemí!) Sabina Herainová – celých 8 hodin 42 minut 21 vteřin trvala tahle její pouť.

Zato nejlepší žena Jana Mikešová si tu při obhajobě a druhém triumfu vytvořila o 7 vteřin osobáček 4:49:33, to byla 13. pozice absolutně! „Od rozdělení tratí na osmnáctém jsem si šla svoje tempo a ještě jsem předběhla tři nebo čtyři kluky. Nó, ale byl to očistec na těch vrškách. Nejhorší asi na Mísečkách, tam už jsem brala i rukavice a byla ráda, že míříme dolů. Naštěstí jsem to zvládla do cíle, ještě než začalo hustě pršet,“ říkala vítězka, která ještě pociťovala únavu ze sedmdesátky z Polska před třemi týdny. Druhá doběhla loni třetí Veronika Horna Krásná (5:00), třetí Magdalena Čejková (5:11) a čtvrtá veteránka Martina Hampejsová (5:15).

Maraton měl 1,5násobený koeficient bodů do pořadí Trail Running Cupu, boduje se normálně i půlmaraton (přesně 21,6 km s převýšením 872 m). Tady vyrazila podle plánu dvojice Milan Janata-Ondřej Fejfar. „Do kopce mi tolik netáhlo, na rovinách a z kopce jsem se cítil líp. Až na Klínovky jsme vyběhli i s Vítkem (Pavlištou), v seběhu jsem jim utekl,“ vyprávěl Fejfar, který tu zná každý metr a v počátcích závodu pomáhal s výběrem tras. V cíli byl za 1:30:15.

Na padesátku ale dosud nevyrazil a jen tak se nechystá. „Kdyby to bylo pětatřicet, tak možná, ale tohle už je moc. Já v tuhle dobu hodně trénuju a celá padesátka by mi rozhodila plány,“ omlouvá se pravidelný účastník TRC, který letos opět obíhá světové poháry v horském běhu. Naopak Janatovi (1:32:13, o 1:32 lepší než před třemi lety) nyní půlmaraton posloužil v přípravě na Dolomitenmanna. Třetí skončil nováček Radim Berka (1:38:25) z Vrchlabí, který dostal startovní číslo až na čekačce pár minut před startem… Ženám vládla Karolína Grohová, bývalá olympijská reprezentantka v běhu na lyžích, nyní laufařka Silvini/Madshus teamu a hlavně učitelka ve zdejší škole, která se loni vydrápala až na osmitisícovou horu Gasherbrum II. Že by ji neslušela i K50, kterou před lety vyhrál její brácha Radar? „Na mě je i tohle až až a to mám čas pořád sportovat. Obdivuji všechny, kdo se na ni vydali, navíc v tomhle počasí,“ vyprávěla už spokojená zachumlaná v bundě. Doprovodnou osmičku na okruhu Svatým Petrem k Horalu a zpět běžel nejlíp Milan Krupka (27:54).

Trail Running Cup 2023 pokračuje na další unikátní trati Česko-německým půlmaratonem 14. října v Nemanicích v zádumčivém Českém lese.

Kompletní výsledky najdete zde: https://tech.orgsu.com/Site/SG/3

Kompletní fotogalerii postupně na facebooku.