V sobotu 19. srpna se uskuteční 20. ročník Běhu na Svatý Hostýn. Závod je zařazen do Krakonoš Českého poháru v běhu do vrchu.

Start je naplánován z náměstí T. G. Masaryka v Bystřici pod Hostýnem ve 13 hodin. Cíl je u rozhledny na Svatém Hostýně.

Závod je letos zároveň Mistrovstvím republiky veteránů nad 35 let v běhu do vrchu.

Běžci při stoupání na vrchol Hostýna zdolají trať dlouhou 5 kilometrů s převýšením 422 metrů.

Prezence bude v budově společenského domu Sušil od 10 do 12 hodin. Startovné pro běžce přihlášené elektronicky a zaplacené předem je 200 Kč, na místě v den závodu 250 Kč.

Vyhlášení výsledků bude u restaurace Ovčárna na Svatém Hostýně v 14.30 hodin

,,První kilometr vede ulicemi Bystřice pod Hostýnem. Potom následuje až do cíle náročné stoupání,“ letmo popsal trať ředitel závodu Karel Novák.

V tradičním srpnovém běhu do vrchu na Kroměřížsku je vypsáno 14 mužských kategorii, 12 kategorií pro ženy, včetně juniorských. Orelští závodníci pokud se ve svých kategoriích umístí na medailových pozicích, mají možnost postavit se na stupně vítězů dvakrát.

V rámci běhu do vrchu jsou vypsány kategorie Orelské běžecké ligy.

,,Orlové zároveň uctí památku svých bratrů Gabčíka a Kubiše, jež provedli atentát na Heydricha. Jejich tělesná příprava proběhla v Orlu. Speciální výcvik měli v Anglii,“ prozradil Novák.

První muž i nejlepší žena si odvezou ze Svatého Hostýna Ohýbanou židli od společnosti TON.

,,Nejlepší vrchaři obdrží finanční odměnu, nebo věcnou cenu. Bude i na tombolu startovních čísel. Navíc každý účastník našeho běhu obdrží dárek. Samozřejmostí je i občerstvení v cíli a teplá strava při vyhlášení výsledků,“ informuje ještě Karel Novák.

Ten předpokládá, že si v Bystřici pod Hostýnem zazávodí i běžci ze zahraničí.

Loni si na trati mezi Bystřicí pod Hostýnem a Hostýnem ve všech kategoriích zazávodilo 176 běžců a běžkyň.

Prvenství v srpnu v roce 2022 mezi muži vybojoval v čase 22:41 Tomáš Blaha z AK Kroměříž, mezi ženami se ze zisku první příčky radovala Lenka Jančaříková (Orel Židenice/2B Winner team, 27:32).

Běh na Hostýn si za dobu existence získal velkou oblibu. Za 19 let v něm startovali také běžci z Kanady, Kapverdských ostrovů, Německa, Bulharska, Polska a Slovenska. Lubomír Hotař