Dokázal to! Tomáš Štverák ze Zubří úspěšně zdolal horský ultra trailový závod v italských Alpách Tor des Géants. V jednom z nejtěžších závodů na světě dlouhém 335 kilometrů s převýšením téměř 30 000 metrů, obsadil jednadvacátou příčku. V Alpách dosáhl času 88 hodin a 51 minut.

V závodu startovalo 1200 běžců z celého světa.

Start i cíl byl v Courmayeuru. Doprovázelo ho pestré počasí. První dva dny bylo velké vedro, které vystřídal déšť a bouřky.

,,Celá trasa vedla údolím Aosty. Středobodem bylo město Aosta ve výšce 583 metrů nad mořem. Nejnižším územím na trase byl úsek v nadmořské výšce 300 metrů, ale běželo se i v nadmořské výšce 3300 metrů,“ upozornil Tomáš Štverák.

Ten se na závod v italských Alpách připravoval celou svoji běžeckou kariéru.

,,Zúčastnit se ho mě napadlo před několika lety. Tenkrát to byl ještě sen,“ přiznal.

Sen se ale stal skutečností.

,,Celý letošní rok jsem se na tento závod svědomitě připravoval. V trénincích jsem naběhal spoustu kilometrů. Některé tréninky jsem absolvoval s hypoxickou maskou, která simuluje nadmořskou výšku. Byl jsem i na vysokohorském soustředění v Rakousku,“ prozradil Štverák.

Důkladná příprava se vyplatila. Reprezentant Zubří patřil k nejlepším ultra běžcům.
,,Závod jsem chtěl hlavně dokončit. V hlavě jsem měl také myšlenku vylepšit v něm nejlepší český čas. Obojí se mi povedlo. Nejlepší český čas jsem pokořil zhruba o 8 hodin,“ pochvaluje si milovník vytrvalostních výzev z Valašska.

V italských Alpách to bylo velmi náročné.

,,Běželo se mi jako na horské dráze. Chvíli jsem se cítil silný, chvíli slabý. Na trati jsem prožil několik krizí. Všechny jsem ale překonal,“ vzpomíná Štverák.

Povedený heroický sportovní výkon oslavil ještě v Itálii.

,,Hned po závodě jsme si s celým mým Support týmem pochutnali na dobrém jídle a pití. A v dalších dnech jsme v okolí Courmayeuru ještě absolvovali několik výletů,“ svěřil se Tomáš Štverák.

Ten v současném období bude několik dnů odpočívat a potom se začne pozvolna připravovat na prosincovou Pražskou 100.