Soňa Macejáková z Bratislavy je u našich sousedů vytrvalecký pojem. S běháním na dlouhých tratích začala v roce 2014, v 58 letech. Postupně se propracovala na čelo slovenských půlmaratonských čárkařů a často se objevuje i na závodech u nás. Osobák má pár minutek nad dvě hodiny.

V minulých měsících běžela ve východních Čechách půlku Českým rájem a zavítala i na silniční do krajského města, kde ji dala v pohodě pod tři hodiny. Její další východočeskou zastávkou bude 4. listopadu Lesní kros okolo Srchu, kde samozřejmě poběží čtyř okruhový závod na 21,1 kilometru, je zde i závod na dvě kola, jedno kolo a štafety a běh s pejsky na jedno kolo.

„Bude to můj 149 půlmaraton. Jsem velmi ráda, že mi pořadatel vyšel vstříc a přidělil mi startovní číslo 149,“ řekla mi slovenská legenda. Během deseti let běhání si střihla i několik maratonů, první v 62 letech, a dokonce dala ultra běh o délce 75,2 km.

A jak jsou na tom čeští půlmaratonští čárkaři ? V ženách jich má přes 130 Dana Jiřičná z Prahy, celkově je na druhém místě. V mužích další Pražák Pavel Koloc startující za tým AC Total Zero, který pokořil už dvě stovky.