Pavel Bezděk i jako ředitel závodu patří k pravidelným bedničkářům Běhu na Žaltman, nejvyšší vrchol Jestřebích hor – 740 mnm. Vloni byl druhý, když to projel o sekundu ve finiši. A letos ho poprvé za 14:42 vyhrál. Druhý David Štolba dal 15:30. V tomto roce však byla kvůli těžbě dřeva trať v závěru malinko delší. Využiji hodnocení jednoho účastníka: „Tento závod v běhu do vrchu není náročný vzdáleností, která měří 2,3 km, letos kvůli těžbě dřeva v závěru skutečně poctivých, start na náměstí v Malých Svatoňovicích, rodišti bratří Čapků, ale převýšením, které činí 320 metrů.“

Nedávno byl Pavel Bezděk druhý v super náročném klání okolím Špindlerova Mlýna, kde ho dokázal porazit jen vítěz Českého poháru v běhu do vrchu František Vagenknecht, který letos překvapivě nedorazil na Žaltman.

Běh na Žaltman, nejvyšší vrchol Jestřebích hor, kde je nyní nová volně přístupná kovová rozhledna, je tradičně zařazen do Velké ceny východních Čech v bězích a tradičně donutí některé její elitní závodníky se na něj vydat, aby pojistili umístění. Tentokrát to byla Taťana Metelková z Hradce Králové, která, ač se nacházela cca 60 km od svého domova, tradičně pobavila: „On je tento závod do Velké ceny, to nevím.“ A ženy vyhrála a celkově byla pátá za 16:00. A tím si upevnila vedení ve Velké ceně před obhájkyní prvenství Denisou Kozákovou, která byla také přítomna – 20:49. Druhá byla obhájkyně prvenství Petra Havlová z Maratonstavu za 16:39.