Pověstný humor opět nechybí pořadatelům lesního Vánočního půlmaratonu, sobota 16. prosince se startem v 11 hodin u Bufetu u vlka v Hradci Králové. Vloni poprvé vypsali kategorii nad 100 kg, kterou nazvali Santa Klaus a tehdy ji dokončil jeden závodník. Letos jsou už tři přihlášeni. Navíc, pokud dorazí běžec s hmotností nad 200 kg, bude i pro něj připravena kategorie nazvaná Tři králové. Pořadatelé jsou k pomalejším velmi vstřícní, na tří okruhovou rovinatou trať, převýšení jednoho kola je 11 metrů, budou moci vyrazit již v deset hodin.

Vánoční půlmaratonu připravuje náš špičkový triatlonista Jan Volár se svým týmem. Start a cíl je u lesního Bufetu u vlka, ten je kilometr vzdálen od velkého parkoviště u hradeckého Lesního hřbitova v části Malšovice kam jezdí od hlavních vlakového i autobusového nádraží linka číslo devět (odjezd nyní 8:14 a 8:44, ale vloni pořadatelé domluvili s DP další spoj s odjezdem v 9:13. „Po závodě bude k dispozici pro startující teplá polévka (ta byla fakt vloni horká) a teplý čaj. Ještě řešíme teplé pití před startem,“ řekl mi Honza.

Soutěžit se bude od 11 hodin ve čtyřech věkových kategoriích vypsaných pro muže i ženy, nejstarší je nad 60 let. „Pokud by přišel zájemce ve věku nad sto let, vypíšeme i tuto kategorii,“ je psáno v propozicích. Speciálně budou oceněni nejlepší muž i žena. Velmi oblíbená je soutěž tříčlenných štafet na 3×7 kilometrů, podmínkou je, že minimálně jeden člen musí být žena.

Před třemi lety vyhrál Američan žijící u nás Daniel Noah (1:13:45), který má za mlada desítku pod třicet minut. V ženách drží traťák ze stejného roku Anetka Khýrová ze Dvora Králové nad Labem za 1:24:24. Noah byl přítomen i vloni, ale jako lídr populárního závodu štafet, těch bylo přihlášeno dokonce dvacet. Samo po prvním kole doběhl první v nej čase na kolo 24:55 a jeho tým – Klub přátel Jana Volára s dalšími běžci Terezou Svobodovou a Kateřinou Martínkovou vyhrál za 1:25:45.

Vloni byli nejlepší triatlonista Petr Soukup (1:16:57), který v tomto roce právě díky běhu vybojoval druhé místo ve známém triatlonu Czechmen na středních tratích, před předloňským vítězem Drahomírem Randou, ten je už letos evidován. Ve startovce je i obhájkyně prvenství domácí Šárky Vachalové – 1:41:46. Vyhlášení výsledků je plánováno na 13:30 a opět s návazností na městskou dopravu (nyní odjezd 14:13 a 14:43) .

Registrace do závodu je na – https://www.runid.cz/…mezavody-20/ .