Dříve byla zima obdobím závodního běžeckého klidu, ale nyní je vše jinak a je možné si dát i opravdovou nálož. Už tuto sobotu se koná kultovní orienťácký Běh na Býčí skálu, dokonce 61. ročník.

Hlavní závod je obrátková třicítka. Start je v Brně Rečkovicích u ulice Podhájí. Zde jsou na louce postaveny stany jako zázemí a přivítá vás ředitel závodu Libor Zřídkaveselý. Startů je dle výkonnosti několik. Třicítkaři vybíhají v 9 a 9:30. Patnáctka v 10 hodin.

Přihlášky dopředu na https://oris.orientacnisporty.cz/Zavod?….

Z propozic: „30 km – výživná, budete na ni dlouho vzpomínat, 15 km – dříve jen pro slabé, nemocné a ženy, teď přibyli ještě staří, kteří už 30 fakt nemůžou, a mladí, kteří ještě 30 fakt nemůžou. Proti třicítce působí jako neobyčejně krátká trať.“

Poprvé jsem oslovil se žádostí o propozice Libora Zřídkaveselý, za mlada patřil k našim nej orientačním běžcům a nyní je úspěšným trenérem, v roce 2007. Prosbu jsem opakoval skoro každý rok, ale poprvé jsem na tento závod vypravil vloni. A stálo to za to.

Start je v Brně – Řečkovicích a obrátka na Býčí skále u Adamova, běží se kolem Soběšic a přes Útěchov. Měřeno bylo pomocí orienťáckých čipů, včetně mezičasů v Útěchově, kde byla obrátka kratší trati.

Vzal mě s sebou kamarád, který po závodě suše pravil: „Více mi neříkej o takto těžkých a drsných závodech.“ Vloni se běželo v totálním jílu, což snad letos nehrozí. Oba jsme letos opět přihlášeni. prostě kdo jednou pozná nechce víckrát jinak.

"Převýšení na 15 km je 330 m a na 30 km 650 m. Tradice: kdysi to byl kondiční běh brněnských horolezců, běhalo se v pohorkách, čas byl jen doplňujícím údajem, podstatné bylo zúčastnit se a doběhnout (to ostatně zůstalo).

Pak se objevili orienťáci a atleti, stal se z toho závod, největší rozkvět asi před 20 lety, pak zůstali jen nejvěrnější, pár let se běhala jen patnáctka.

Posledních deset let znamenalo opět renesanci třicítky. Podmínky: Občerstvení na obrátce na Býčí skále – ionťák, voda, čaj, ovoce, cola, sůl, tyčinky, atd. Patnáctka – bez. V cíli čaj pro všechny.

Počasí: většinou drsné – zima, sníh, led, ledový déšť, kroupy, bláto – všechno už tady bylo. Silní z toho profitují, slabší mají zážitek. Kdyby náhodou bylo teplo a sucho, tak je to výjimka."

Podstatně pohodovější zábavu nabídne novodobá akce, kterou je Vánoční půlmaraton v Hradci Králové. Ten se koná v sobotu 16. prosince v hradeckých lesích na rovinaté trati.

Je přihlášen loňský vítěz Petr Soukup, náš přední triatlonista a letos druhý na Czechmenu. Startovat má i hradecký Keňan Drahomír Randa, který byl vloni druhý a předloni vyhrál. Ale ve startovce je i borce, co v čase lehce nad tři hodiny uzavíral před rokem výsledkovou listinu. Více info je na http://neflakejse.cz/.