Tomáš Štverák zvítězil ve 30. ročníku Pražské stovky. Ultraběžec ze Zubří dosáhl v závodu dlouhém 137 kilometrů s celkovým převýšením 4250 metrů, času 18:27:39. Na stříbrné příčce skončili ve stejném čase Tomáš Klimša a Marek Bergauer. Oba byli pomalejší o 57 minut a 37 sekund, čtvrté místo vybojoval v čase 19:32:25 Petr Hének, pátou pozici obsadil Jan Kotyk (20:12:10).

Závod letos netradičně startoval v centru Prahy pod Petřínskou rozhlednou. Start byl v pátek 1. prosince ve 23 hodin. Běželo se směrem na sever přes Polabí na Kokořínsko až do Kravař, kde byl cíl.

,,Pražská stovka je moje srdcová záležitost. Pokud budu zdravotně v pořádku, vždy se toho závodu pořádaným Olafem Čihákem zúčastním,“ svěřil se Tomáš Štverák.

Ultra běžec z Valašska měl letos o motivaci postaráno.

,,Po odpočinku po zářijovém 335kilometrovém horském ultra trailovém závodu v italských Alpách jsem v říjnu zahájil cílenou dvouměsíční přípravu na 137kilometrový závod v Praze a okolí. V trénincích jsem dřel, protože jsem chtěl letos Pražskou stovku vyhrát,“ přiznává Štverák. Na startu se však sešla nabitá konkurence. Závod také ztěžovalo nepříznivé počasí.

,,Podmínky byly extrémní, hlavně díky velké zimě a velkému množství sněhu na trati,“ prozradil reprezentant Zubří.

Štverák se snažil od startu kontrolovat pobyt na čelních pozicích.

,,Nejtěžší bylo přežít zasněžené rovinaté pasáže, kde se běželo dost těžce. Jak se doběhlo do Kokořínska, tak jsem se i s trochou štěstí probojoval na první příčku a na ní už jsem zůstal až do cíle,“ upozornil na klíčovou pasáž ultaběžec z Valašska Tomáš Štverák. Ten bude v současném období chvíli odpočívat, ale už od poloviny prosince se začne připravovat na další plánovaný závod, na lednový extrémní vytrvalostní závod 24 hodin na Lysé hoře.

V Pražské stovce si zazávodila také Gabriela Dunajská. Ultraběžkyně ze Zlína vybojovala v závodu žen čtvrté místo. Na těžké trati se prezentovala časem 24:30:00. Vyhrála Klára Burdová (20:41:40), před Hanou Váchovou (21:27:32), třetí místo brala za čas 23:59:59 Eva Mareková.