Desítky běhů po celé republice jsou pořádány o posledním letošním víkendu. Délka je od jednoho kilometru až po maraton. Při jejich výběru se léta řídím pravidlem, že to musí být zážitek. Před x lety, když jsem soutěžil s Václavem Krejsou v počtu uběhnutých závodů za rok, a to jich tehdy nebylo pořádáno zdaleka tolik, jsem dokonce na Silvestra dal dva.

Pražák Vašek mi teda nedal šanci, měl jich nějak 180, já jsem se rozhodl zakončit na pěkném čísle 111, a proto jsem dopoledne běžel v Náchodě, tento běh již pořádán není, a odpoledne v Kostelci nad Orlicí, kde i letos bude zajímavá členitá asfaltová šestka. Párkrát jsem si dal i jeden z nejkratších v Pecce na Jičínsku – Běh Kryštofa Haranta, kde se i letos poběží z náměstí kilometřík a něco k místnímu hradu.

Léta mě lákal závod s tajemným názvem Klekluli. Kleť, Kluk, Litvínovice. A nakonec jsem se i na něj na Českobudějovicko vydal. Běží se už 30. prosince. Základna je v Litvínovicích u Českých Budějovic, je to místo kde byla naměřena u nás nejnižší teplota –42,2. Odtud pořadatelé převezou autobusy závodníky k vlakovému nádraží v Českém Krumlově.

Start je v 11:11 a začíná se šestikilometrovým výběhem na Kleť (1084 mnm). Pak pod lanovkou sešupem dolů do obce Holubov a vytrvalce čeká další stoupání, a to na kopec Kluk (741). Zde je i občerstvovací stanice a střídají se běžci ve štafetě. Po zdolání Kluku je na 28 kilometrové trase relativně pohodový doběh do Litvínovic.

Měl jsem zrovna to štěstí, že jsem se tam vydal v roce, kdy zde také jednou startoval náš nejlepší maratonec posledních let Vít Pavlišta z Liberce, ale tehdy doběhl druhý. Další výbornou závodnicí, která tam onehdy zavítala byla Anna Krátká ze Svitav, v minulém století mistryně republiky v běhu do vrchu a na deset kilometrů na dráze. Už jako veteránka nad čtyřicet let doběhla také absolutně druhá, když po výběhu na Kluk byla na šestém místě.

Vzhledem k tomu, že je to dost z ruky, hledal jsem bližší výzvy a nakonec přijal tu ve Vikýřovicích v Olomouckém kraji. Obec sousedí se Šumperkem a pořádají zde Vikýřovickou dvanáctku, která se běží na členitém dvanáctikilome­trovém okruhu do sousedních kopců a v závěru se obíhá přehrada Krásné, která byla předlohou filmu Krásno.

Před covidem byla účast dokonce přes 200 běžců a nyní se k tomuto číslu budou ve Vikýřovicích pomalu blížit. Start je v 11 hodin. Zajímavostí je, že tradiční vítězkou je zde Eva Filipiová, která letos vyhrála v osobním rekordu pod 1:20 hodiny mistrovství republiky v půlmaratonu a poběží i letos.

Také jsem vyzkoušel asi nejlépe dotovaný silvestrovský běh u nás v Poděbradech, kde závod pořádají i letos na pěti kilometrových okruzích.

Startují zde obvykle naši elitní běžci, pro vítěze je nachystáno deset tisíc korun, takže mezi posledními šampiony je opakovaně Tereza Hrochová a naposled vyhrál muže krosový šampion Jáchym Kovář.