Devátý ročník populárního Vožického vytrvalostního běhu se v Mladé Vožici na Táborsku uskuteční v sobotu 2. března. Na stránkách závodu, http://www.vozicky-beh.cz/ , je spuštěna registrace dopředu a s tradičním dárkem, tričkem závodu, pro nejrychleji přihlášené. Mladá Vožice leží na rozhraní tří krajů – Jihočeského, Vysočiny a Středočeského. Vloni sem přijela i partička z Pardubicka a prý bude i letos a je už nyní avizována kvalitní výprava až z Královéhradecka.

Vožický vytrvalostní běh, tratě jsou 7 a 14 km, je vždy perfektně připraven a nabízí běžeckou zábavu jak se říká pro celou rodinu. Před hlavními běhy probíhají dětské závody, děti to mají zadara, a i někteří menší se pak vydávají na sedmičku. Rodiče si pak mohou dle svých schopností vybrat lehčí sedmičku nebo drsnější čtrnáctku. Starty obou závodů jsou odděleny pěti minutami a logicky první běží čtrnáctkáři ve 12:30.

Oba závody mají společný nejnáročnější úsek, kterým je na třetím kilometru více jak půlkilometrové stoupání na vrchol, na němž je zřícenina hradu Šelmberk, součet stoupání je cca 70 metrů. Sedmičkáři to pak berou po jiné cestě z kopce do cíle, po ní se v závěru vracejí i běžci na 14 km, kdežto vytrvalce čeká okruh, seběhnutí z kopce terénem, následné kolečko a opět terénem zdolání vrcholu, a do cíle mají pak obě trati společný doběh, součet stoupání delší tratě je slušných cca 300 metrů.

Nejrychlejší ze čtrnácti kilometrů v závěru tradičně předbíhají pomalejší ze sedmičky. Zajímavostí závodů je i to, že obě tratě po startu vedou šusem z kopce, start je totiž na okraji města, takže i doběh závodu, cíl je půl kilometru od startu v místním sportovní areálu, má své grády.

V minulých dvou ročnících zde startoval Jan Bláha, doběhl třetí a osmý a vždy vyhrál padesátníky, který své největší úspěchy sbíral v barvách Českých Budějovic a nyní startoval za elitní běžecký tým AK Kroměříž. Populární běžec známý pod přezdívkou Johny je mimo jiné dvojnásobným republikovým šampionem v maratonu – osobák pod 2:18 a jednou vyhrál šampionát v půlmaratonu – 1:08, oba rekordní zápisy má právě z mistrovských závodů. Dráhovou desítku dal pod 30 minut. Johny má osobák z roku 2021 na vožické trati 56:20.

Před rokem vyhrál v rekordním čase 52:55 vyhrál Pavel Brlica ze SK Čtyři Dvory České Budějovice. Ale byl to souboj až do koncovky závodu. Spolufavoritu Davidu Vašovi terén moc nechutnal a největší souvislý asfaltový úsek, 2 km, je až v závěru běhu. „Běžel jsem zde poprvé a závod mě svoji náročností překvapil. Jsem spíše silniční běžec. V terénu mi to prostě nešlo a na soupeře jsem ztrácel. Pořádně jsem to rozvalil až v závěru, a to jsem měl už značnou ztrátu na vedoucí dvojici.“ Rozhodovalo se až v posledním dlouhém stoupání k mateřské školce, v němž Brlica unikl Tomáši Farníkovi – 53:08 a Vaš se posunul na druhé místo – 53:02.

Pořadatelé vloni zavedli pro obhájce prvenství zlatá čísla s jedničkou a letos se může pokusit o třetí triumf v řadě Linda Pavlicová ze Sudoměřic u Tábora.