V sobotu v 19 hodin zazní na Horním náměstí v Olomouci startovní výstřel a do pohybu se dá 2700 běžkyň a běžců na trať Olomoucký 1/2Maraton.

Mezi účastníky se objeví řada známých osobností. Mezi nimi i umělci Moravského divadla Olomouc. Z iniciativy člena operního souboru Radka Leszczynského vznikla divadelní štafeta ve složení herců olomoucké činohry Jiřího Suchého z Tábora, Ivana Dejmala a Vojtěcha Lipiny. Čtvrtým členem je tanečník baletního souboru Michal Kováč.

Na celou trať půlmaratonu se vydá právě zpěvák Radek Leszczynski se svou kolegyní zpěvačkou a zároveň přítelkyní Kateřinou Peškovou. S Radkem rozmlouvala živě na stanici Českého rozhlasu Olomouc Dita Vojnarová.

Radku, pro mnohé je asi překvapivé, že umělec takto sportuje. Co vás vede k tomu, že v sobotu opět vyrazíte na trať dalšího ročníku Olomouckého půlmaratonu? To se vám ten loňský ročník tak líbil?

Ano, první i druhý ročník byly velmi vydařené a to jak organizačně, tak i výbornou atmosférou a množstvím fandících diváků kolem trati. Bylo to něco naprosto výjímečného a proto se těším i na tento třetí ročník.

Jak jste si vedl loni?

Loni jsem zaběhl čas 1:26:13 a stačilo to na 73. místo celkově asi ze 1200 startujících a byl to jeden z mých nejlepších osobních výkonů na této traťi, ikdyž mám z dřívějška lepší osobní rekord. Takže letos bych se chtěl zase třeba o něco zlepšit. Ale uvidíme až podle počasí, jak to půjde. Když je moc teplo a dusno, není to pro běh úplně optimální pro běh. Tak uvidíme, jak to dopadne.

Radku, je vám běh blízký, nebo jste začal běhat, až když jste se dověděl, že se v Olomouci pořádají půlmaratony?

Já jsem začal s během relativně brzo, asi tak v patnácti letech. Viděl jsem to u svého otce, který pravidelně běhal a občas nás vzal s sebou do lesa. Chytlo mě to, začal jsem víc trénovat a přidal jsem k tomu i kolo. Ale co se týká toho intenzívnějšího tréninku a třeba i závodů, tak s tím začal asi až před deseti lety. Na delší tratě jsem si ale troufl až před pěti lety. Takže mám za sebou asi 15 půlmaratonů a tři maratony. Moc mě to baví a těším se na tento sobotní závod.

Divadelní sezóna už je téměř za vámi. Jak se vám dařilo během té doby na tento závod trénovat, jaká byla příprava?

Moje příprava je vždy celoroční. V zimě naběhám velké množství kilometrů v nízké intenzitě, abych získával určitou vytrvalost, na jaře pak kilometráž ubírám, začínám se soustředit na tempo a rychlost, a občas si zaběhnu nějaký testovací závod. Poslední měsíc jsem běžel asi třikrát tréninkově půlmaraton a před týdnem jsem si dokonce v tréninku vylepšil svůj osobní rekord na 1:24:53 hod., což mě dost překvapilo. Zdá se, že mám momentálně dobrou formu před sobotním závodem. Tak uvidíme. Jinak ještě kombinuji běžecký trénink s tréninkem na kole. Mám rád horskou cyklistiku a tak občas jezdím do lesů za Svatým Kopečkem a beru to jako příjemné zpestření k běhu.

Radku, my vám samozřejmě budeme držet palce a možná se zahlédneme někde na trati. Já budu ovšem v roli diváka. Ať vám to dobře běží! Mějte se hezky a nashledanou!

Zdroj: Český rozhlas

Přiložené fotografie jsou z dnešního výklusu s elitou: