Sprinterská superstar Usain Bolt by musel běžet v Londýně životní závod, aby si udržel olympijský titul v běhu na 100m. Zejména po šoku, který zažil nedávno na Jamajce.

Nový vědecký výzkum říká, že Bolt je schopen zaběhnout i za 9,4s. Boltova nadvláda na sprinterských tratích byla zpochybněna poté, co ho na 100m a 200m porazil jeho krajan Yohan Blake.

Bolt je nyní odhodlán předvést svou formu, která mu přinesla světové zlato v Berlíně v roce 2009. Zde se ukázal s časem 9,58s.

Jestliže takovou formu Bolt má, mohl by díky unikátnímu stylu, který vymysleli vědci, běžet jako nejrychlejší zvíře světa – gepard.

Není třeba biomechanické studie k tomu, abychom si uvědomili jeden z klíčů Boltovy rychlosti. A tím je jeho výška 195cm, díky níž dělá delší kroky než jeho soupeři.

Přesto vědci nyní věří tomu, že záleží i na době (množství času), které nohy stráví během závodu na zemi (tedy v kontaktu s tratí). Dr. Matthew Taylor vysvětluje: „Sprinteři jako Tyson Gay a Asafa Powel, kteří běhají podobně rychle jako Bolt, udělají asi 45 kroků. Bolt jen 41.

„To mu umožňuje urazit větší vzdálenost při každém kroku což znamená, že tráví více času na zemi – říkáme tomu stance time.

„V průběhu závodu v Berlíně strávil Bolt v stance time víc času než jeho konkurenti. Proč je stance time tak důležitý? Protože ve sprintu je důležitá vertikální síla.

„Tím, že má nohu déle na zemi, je Bolt schopen použít tuto sílu v delším časovém horizontu. A to je optimální.

„Gepardi mají podobnou mechaniku chůze.

„A u sprinterů jako je Bolt, Gay nebo Powell je tato síla 3,8 – 5,7 krát větší než u obyčejných smrtelníků, kteří zaběhnou 100m za 12s a více.“

Dr. Taylor vypracoval matematický model Boltova běhu v Berlíně a tvrdí, že Bolt může běžet 100m za 9,4s.

"Částečně to má znervóznit Boltovy protivníky. Ale pokud by byly optimální podmínky – vítr do zad, nejrychlejší reakční doba v blocích a pokud by se závod nacházel v nadmořské výšce jako například Mexico City – mohl by Bolt běžet kolem 9,4 – 9,5s.

„Pokud je Bolt i jeho konkurenti na vrcholu sezóny, mohli bychom se dočkat světového rekordu i v Londýně. Záleží ale také na britském počasí.“

Zdroj: The Sun