Každoroční Porubský běh olympijského dne přilákal opět přes stovku závodníků a já urval historické první místo v kategorii na prestižním závodě!

Počasí bylo pro běh ideální, teplota těsně pod dvacítkou, lehce pod mrakem, sucho a vítr minimální. Za Triatlon klub Ostrava jsem se na startu sešel ještě s Martinem Prouzou. Je dobře, že se už konečně věnuje i běhu, kde má značné rezervy! Nechyběla ani Lucka a moji kamarádi Martin Stříž, David Pech, kompletní sestava angličanů z týmu Team GB a spousta dalších známých!

Už mám na to, abych se na startu cpal dopředu a tak se také stalo. V prvních kilometrech jsem dokonce místy běžel úplně první! Nutno dodat, že zcela hloupě a zbytečně :) Ale první 3km jsem se držel čela a tedy těch nejlepších. Až poté se odpojila pětice borců, kteří se během pár minut ztratili i z dohledu. Já se držel za mým kamarádem Drewem, který je vynikající tempař. V polovině závodu nás předběhl Petr Škrabánek, kterého jsem ještě nikdy neporazil a dnes jsem se rozhodl to zkusit dokončit s ním. Běžel jsem totálně na hranici svých možností, ale Petr mě neodpoutal a naopak před cílem jsem zrychlil a vítězství pro sebe urval. Přitom jsem odrazil nápor dalšího běžce, aniž bych věděl, jak cenný mini souboj to nakonec byl.

Až posléze jsem se totiž dozvěděl ty skvělé šťastné okolnosti. Byl jsem sice celkově až sedmý, ale přede mnou byli 3 borci z kategorie do 25 let a zbylí 3 nad 40 let! Z mé kategorie tedy nikdo, což znamenalo jediné – můj historický úspěch a první místo! A právě kolega za mnou byl můj přímý soupeř a nakonec nás dělilo jen 6 sekund. Třetí skončil kamarád Matt, který doběhl jen 20 vteřin za mnou. Martin Prouza zaběhl svůj standard a umístil se v první polovině výsledkové listiny.

Trať byla trošku jiná než loni, takže jsem si místy nebyl jistý, kudy se vydat. Jednou nás zmátl i samotný pořadatel na kole, který si cestu zkrátil, my ho chtěli následovat, ale on nás okamžitě po pár metrech vrátil na správnou trasu. Také jsem se těsně před cílem potkal ještě s pořadatelem, který na zemi dokresloval šipky. Značení tentokrát opravdu dobře podchyceno nebylo. Na druhou stranu byla jinak trať a silniční křižovatky zabezpečeny perfektně, dokonce policisty! Stejně tak zázemí a nakonec i vyhlašování bylo na velmi dobré úrovni, všichni dostali tričko a celkově se závod nadmíru povedl.

Foto od Báry: http://goo.gl/T3ybXK