Poslední, co jsem v nedávné době napsala, byl strukturovaný životopis. I já už jsem získala titul a nálepku, která mne vynese do společenských výšin, prý…Přesto stále běhám, stále mám svých zánovních deset párů bot, stále si obouvám nejdřív pravou a pak levou botu a běhám ve stejném lese. Všechno je stejné jako doposud.

Každý člověk hraje ve svém životě neodmyslitelné role v určitých převlecích, které navrhuje sám život. Tak jako je ředitel firmy ředitelem, synem, hlavou rodiny, kamarádem, domácím kutilem je i běžcem. Úplně stejně na tom je řadový dělník u výrobního pásu.Je zaměstnancem, synem, otcem, sběratelem, a když shodí montérky, je to i běžec. Rozumíte mi?

Jakmile uslyšíte dusot bot a uvidíte se blížící se kmitající postavu, neběží pan ředitel, doktor ani dělník. Běží prostě běžec.

S prvním krokem, odrazem, letovou fází se z kohokoliv může stát běžec. Nikdo nenosí žádnou společenskou nálepku. Není totiž potřeba. Na startovní čáře všichni nervózně stepují a pro všechny začátek závodu začíná výstřelem ze startovní pistole. Nepomůžou vám žádné známosti, úplatky, podvody či podlézání. Běh je čistý natolik, nakolik má běžec vybudovanou disciplínu, morálku a smysl pro fair play. Kyselina mléčná je neúprosná a skolí každého tak rychle, jak si jen zaslouží.

Oblíkněte kraťasy a tričko, a nikdo se vás neptá, kde jste promovali, jaké berete prémie nebo jestli vaší náplní pracovní doby je vytírání podlahy nebo řízení firmy.

Kdysi jsem měla schůzku s jedním běžcem kvůli sportovnímu soustředění. Dohodli jsme se, že za ním přijdu do práce. Dostala jsem adresu, a když jsem došla před budovu, kde bylo napsáno Ministerstvo zemědělství, trochu jsem se zarazila. Našla jsem příslušné dveře a zaťukala. Zvedl se pán v kravatě od pracovního stolu. Já jsem se nadechla….„dobrý den pane ře…. Jé ahoj Míro, jak se ti daří?“ Je to přece běžec. Neznám ho jako strohého úředníka, ale jako běžce.

Najednou všichni svlékáme své převleky a stáváme se samy sebou. Stáváme se běžci, parťáky a kamarády nezávisle na společenském postavení. Život je obyčejný, ale běh je povznášející.