AKTUALIZOVÁNO. Již dnes večer vyběhneme na trať O2 Grand Prix. Bude to už druhý obrovský městský běh v metropoli za poslední týden. Není divu, že spousta běžců má nespočet otázek. Alespoň na ty nejčastější se nyní BezvaBĚH pokusí najít odpověď!

Uběhnu vůbec 5 nebo 10 kilometrů?

Není to tak hrozné. Spousta rekreačních běžců si dává nepravidelně kolem tří kilometrů, ale atmosféra městského závodu je pak tak nabudí, že pět kilometrů zvládnou jako nic. A když na to přijde, dají i desítku. A konec konců – žádný závod není tak hrozný, aby se nedal zdolat indiánským během. :-) To je ale při závodech v Praze trochu problém – snad všude jsou diváci a to se člověku přecházet do chůze nechce, tak běží, běží a běží… Až do cíle.

Uvidím v noci na trať?

To je úplně bez problémů. Ženy běží jen za šera, muži díky změně doby startu letos také. Během závodu se sice setmí, ale to nebude problém. Ulice jsou skvěle osvětlené a kde je to s pouličním osvětlením horší, tam instalují další svítilny pořadatelé. Pokud ale nosíte brýle, rozhodně si je nezapomeňte vzít. Kdo vidí dobře, neměl by mít problém, čelovku klidně nechte doma.

Jen pozor, v úzkých uličkách jsou občas uprostřed železné sloupky. Když poběžíte těsně za jiným běžcem a on uhne na poslední chvíli, s velkou pravděpodobností se už vyhnout nestačíte. Počítejte s tím, že v noci jsou reakce trochu pomalejší, člověk je přeci jen zvyklý touto dobou dělat snad cokoliv, jen ne běhat.

Co oblečení? Na Staroměstském náměstí bude teplo, ale nebude to u řeky foukat?

Není to tak dávno, kdy měli záchranáři právě při Grand Prix problémy s běžcem v bundě, který se prostě přehřál. Snad každý z nás občas trochu běhá a ví, že během běhu se zahřívá. Proto není vůbec důvod obávat se, když je na startu člověku i přes stoupající adrenalin trošku chladno – jakmile se rozeběhneme, zahřejeme se pohybem a čím více se potřebujeme zahřát, tím rychleji běžíme. To je prostě fyzika. :-)

Nemá ale cenu pro nic za nic mrznout, jestli se cítíte dobře v dlouhých kalhotech, běžte v nich. Jestli zvolíte nátělník a návleky na ruce, vaše volba. Tričko s krátkým rukávem a rukavice? A proč ne? Hlavně aby vám nebylo vedro ani zima. Na ostatní moc nekoukejte, každý jsme „nastavení na jinou teplotu“. Dobrý nápad je pak domluvit se s doprovodem, kde bude fandit a případně mu během závodu přebytečné svršky hodit.

We Run Prague, který jsem běžela/a minulou sobotu, mi nevyšel. Co když se mi nepovede čas ani na podruhé?

Pro spoustu lidí byl We Run Prague prvním závodem podzimní sezóny. Obvykle se musí člověk trochu rozzávodit, „chytit jiskru“. Takže druhý závod by už měl být o poznání lepší. A když to přesto nevyjde, během podzimu bude spousta závodů, kde nechybí ani rychlé desítky. Nejlepší šance bude asi při závodech RunTour ČP v Brně, v Praze nebo při desítce v Ústí. Takže hlavu vzhůru, podzimní sezóna teprve začíná!

Platí se vstup, když se chci zúčastnit jako divák?

Nikoliv. Kolem trati se vstup neplatí a vidět africkou i evropskou elitu nebo kolegy, známé či příbuzné tak můžete zdarma. A co víc, trasa umožňuje zahlédnout běžce na jednom místě hned několikrát. Start a cíl je v dolní části Václavského náměstí, takže bude nejlepší sledovat závod tam, kde se vždy děje to podstatné, ale i centrum dění s doprovodným programem či vyhlašováním vítězů.

Máte další otázky? Napište je do diskuze, redakce nebo ostatní čtenáři je hravě zodpoví!

Web závodu


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.