V první říjnovou neděli se běžel další díl běžeckého seriálu RunTour České Pojišťovny, ovšem od začátku byl provázen nepřízní počasí. Již od rána se střídal silný déšť s mrholením a závodníci netrpělivě očekávali, zda k nim bude příroda milostivá a jako v Hradci Králové déšť ustane, či jim nadělí studenou sprchu.

Bohužel druhá varianta se stala realitou, když v 11:50, deset minut před startem, začalo silně pršet a všem bylo jasné, že předposlední závod série RunTour bude navzdory relativně rovinaté trati jeden z nejtěžších.

I proto že 50,– Kč ze startovného je věnováno na dobročinné účely a stejnou částkou přispěje za každého běžce i Nadace ČP, sešlo se v dešti na startu přes 400 závodníků. Kategorie byly jako obvykle rozděleny dle pohlaví a věku, vždy na 5 a 10 km trati a navíc se konal i dětský běh na 1km.

Předehrou dětský běh

Součástí závodu byl i běh těch nejmenších závodníků, kteří v dětském běhu mohli porovnat síly s kamarády, a nakonec si všichni společně dojít na pódium pro symbolické medaile. Dětský závod na 1km se ještě obešel bez většího deště, i když ani 130 malých závodníků nezůstalo kapek ušetřeno.

Vyhlášení výsledků této kategorie proběhlo ještě před samotným startem hlavní části závodu (5 a 10 km dospělí). Nejedna maminka se dmula pýchou nad svým malým úspěšným atletem, což jí poté často dodalo sil do svých vlastních osobních bojů na hlavní trati.

Servis, jak se patří

Pro závodníky byl připraven dokonalý servis v podobě šaten, toalet, úschovny zavazadel, občerstvení, a podobně. Každý běžec dostal také svůj čip, který mu zaznamenal čas doběhu a možnost stáhnout si z webu své osobní fotografie a diplom jako památku na účast v závodu.

Dále bylo možno využít služeb běžeckého poradce, vyzkoušet si trenažéry ASC Dukla, nemohla chybět autogramiáda sportovních osobností, jakým je např. olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda a další akce od partnerů projektu RunTour.

Mužskou část ovládl Budějovičák

Na startu se sešli závodníci AK Kroměříž, mistr ČR z Běchovic Milan Kocourek i třetí v mistrovském závodě Jan Kreisinger, domácí závodník, který se po náročném olympijském roce jistě těší na pár dní posezónního volna. Situaci však měli oba jednodušší v tom, že každý běželi jinou trať, pro kratší se rozhodl Milan Kocourek.

Do cíle nejdříve doběhl podle očekávání rychlík Milan Kocourek, který se jen o osm vteřinky nevešel s časem pod čtvrt hodiny. „Chtěl jsem si dneska trošku odpočinout, proto jsem běžel jen pětku," řekl v cíli vítěz a rovněž jej těšila skvělá spolupráce s Janem Kreisingerem.

Druhý Tomáš Veber doběhl v čase 17:01. Vynikající výkon podala Valérie Soukupová, když se umístila na pátém místě a pochopitelně vyhrála ženy, její čas byl 18:40. Jen o 19 vteřinek byla pomalejší domácí Lenka Všetečková.

Na pátém kilometru běžel Milan Kocourek spolu s Janem Kreisingerem a diváci v prostoru cíle čekali, jestli domácí závodník udrží desetivteřinový náskok, který měl na svého pronásledovatele, Maďara Barnabáse Beneho. To se podařilo a vítězem desetikilometrového závodu se stal rodák z Českých Budějovic a olympionik Jan Kreisinger.

Před startem sice pomýšlel i na prolomení hranice třiceti minut, ale také říkal, že by muselo vyjít počasí. A to se nestalo. S časem 30:48 rozhodně podal v deštivých podmínkách úctyhodný výkon. Jako druhý doběhl s časem 31:11 Barnabás Bene z Maďarska. Třetí skončil Lukáš Olejníček.

Jak uvedl vítěz po závodu, podmínky nebyly ideální, ale déšť nevnímal jako velkou překážku. „Vyhrál jsem hlavně díky Milanovi Kocourkovi, který se rozhodl desítku neběžet a uvolnil mi tak místo," řekl v cíli skromně Jan Kreisinger a pokračoval: "Navíc jsme spolu rozběhli začátek závodu, díky tomu jsem utekl maďarskému běžci Barnabási Beneovi a vyhrál. Hodně pršelo, ale při běhu to naštěstí vůbec nevnímám. I proto se mi běželo dobře.“

Budějovické vítězství i mezi ženami

Trať na 10km v Českých Budějovicích tentokrát ovládla vicemistryně ČR na silnici Lucie Sekanová z USK Praha (35:38, 11. místo absolutně). Tím tak skončila dlouhá vítězná série Květy Peckové (Sokol Plzeň Petřín), která doběhla v čase 37:05.

Přihlásila se na poslední chvíli, ale čekala, že Lucii neporazí. Od čtvrtého kilometru se pak tyto představy stávaly stále více reálné a Květa šestým vítězstvím nenavázala na pět dosavadních. Však to i vítězku trochu zamrzelo. „Byla mi pořádná zima na nohy, ale zase mě to nakoplo k dobrému výkonu. Mrzí mě, že jsem Květě přerušila její sérii, ale byl to fajn závod," zhodnotila vítězná Lucie Sekanová.

Velký obdiv všem

Počasí opravdu běžcům nepřálo. A proto si každý z nich, který se nezalekl a na trať se zarputile vydal, zaslouží velký obdiv. Stejně tak patří dík a absolutorium divákům, kteří navzdory počasí vyrazili do ulic jihočeské metropole, aby podpořili své příbuzné, kamarády nebo úplně neznámé běžce a běžkyně.

V Praze bez bodů

Seriál RunTour již spěje do finiše, poslední bodovaný závod je za námi a je tak jasné, že mezi muži vyhrál Lukáš Olejníček (Moravská Slavia – Newline team) a mezi ženami Květa Pecková, která je dokonce druhá v absolutním pořadí. Spolu s Michalem Krýslem a Marcelem Lehnem je Květa jediná, kdo absolvoval všechny letošní závody.

Malou RunTour, tedy seriál závodů na 5 km, vyhrál Marek Tesař (Mather Activation), mezi ženami zvítězila Tereza Rusinová. Zde se ale nenašlo závodníka ani závodnice, kteří by absolvovali všechny závody.

WEB POŘADATELE

VÝSLEDKY


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“