Počasí v těchto dnech běžcům přeje a nejinak tomu bylo i v neděli v Kobeřicích nedaleko Opavy. Už po šestnácté se zde sešli, aby v pěti zvlněných okruzích absolvovali 21,1 km.

Mezi 111 závodníky byl nejrychlejší Aleš Miko (SSK Vítkovice), který si způsobem start-cíl neohroženě doběhl pro vítězství v novém traťovém rekordu 1:11:15. Starý tak překonal o téměř 3 minuty (Jan Polášek – 1:14:07).

Na druhém místě doběhl Polák Tomasz Sommer (1:14:17) a na třetím pak jeho krajan Krzysztof Przybyla (1:15:19).

Do Kobeřic přijelo mnoho polských běžců, takže ne Keňa, ale Polsko… :-) Vždyť jen v kategorii do 39 let Poláci brali druhé až šesté místo. Kategorii čtyřicátníků vyhrál také polský běžec a další bral bronz. Poláci uspěli také v padesátnících i v kategorii nad 60 let. Umístili se zde na druhém resp. 1. místě. A aby toho nebylo málo, tak v nejmladší ženské kategorii patřilo druhé místo taky Polce.

„Dnes bylo soupeřů poskrovnu. Jen na začátku závodu, asi 20 m za mnou, běžel Tomasz Sommer, ale pak jsem si běžel svoje. Kopečky v Kobeřicích mi nevadí. Počasí parádní, jsem rád, že se mi tady podařilo překonat traťák,“ usmíval se vítězný Aleš Miko.

Důvod k úsměvu měla také Petra Pastorová. „Hlavně tam nepiš, že když mi na hruď připnou číslo, tak běžím jako urvaný vagón (široký úsměv). Dneska musím jít přiměřeně, to znamená tempo 4:00min./km a pak zrychlit na 3:50min./km,“ řekla vysmátá Petra před závodem.

Její trenérka Alena Peterková může být s jejím dnešním výkonem spokojena. Tempo Petra striktně dodržela (1:24:21) a ještě o pár vteřin vylepšila traťový rekord Ewy Kucharské z Polska.

Druhá mezi ženami byla Renata Hájková z Maratonstavu Úpice – 1:25:09, třetí pak Adéla Esentierová (BET Ostrava – 1:31:54).

Výsledky

Foto 489× – jidrich1950