Teprve sedmnáctiletá Anežka Drahotová je úspěšná nejen ve vytrvalostních bězích nebo v cyklistice, její hlavní disciplínou je chůze. Poté, co vyhrála chodeckou desítku v Chiassa za 44:31, dostala se do nominace na evropskou atletku měsíce října.

Anežka, stejně jako její dvojče Eliška, studuje sportovní gymnázium v Jilemnici, kde mají k tréninku téměř ideální podmínky. Obě také patří do projektu Czech Marathon Hopes v režii PIM a Adidasu. Tato aktivita má za cíl podporovat mladé běžce v jejich snaze dostat se až na vrchol – na olympiádu.

Srdce bojovnice

Respektovaný chodecký trenér Ivo Piták o Anežce říká, že by asi mohla úspěšně závodit v jakémkoli sportu, nebo disciplíně, trvající déle než 2 minuty. Na rozdíl od své sestry je Anežka bojovnější povahy, do závodů chodí po hlavě a dokáže závodit stylem „buď a nebo“. Asi i proto při cyklistice častěji padá.

Další důkaz přišel loni na desítce při juniorské Evropě v Estonsku. Neohroženě se pustila do boje s pozdější evropskou šampiónkou, která v tomto závodě překonala světový rekord. Jak ale dopadla česká závodnice? „Na vražedné tempo však Anežka opravdu neměla a sympatická snaha dopadla špatně. Zcela uvařená se nakonec dopotácela do cíle na 13. místě,“ hodnotí Ivo Piták.

Úspěšná i mezi dospělými

Ve skvělých výsledcích pokračovala Anežka i letos – získala tituly mistryně ČR v dorostu na 3000 metrů chůze a na 800 metrů v hale i v přespolním běhu, na patnáctistovce v hale doběhla druhá v závodě s dospělými. Na radu trenéra si pak v Praze vyzkoušela půlmaraton. Zaběhla čas 1:19:33 a 15. místo mezi ženami, čímž potěšila nejen manažerku elitních atletů Janu Moberly. V šestnácti letech!

Na Mistrovství světa Juniorů obsadila 6. místo a jen o jednu příčku hůře skončila na MSJ v běhu do vrchu, kde byla nejúspěšnější z české výpravy. Na záříjové Mattoni Grand Prix doběhla Anežka třetí za Petrou Kamínkovou a Ivanou Sekyrovou ve skvělém čase 17:49. Běchovice pak zaběhla za 35:36.

Posun do čela tabulek

Forma však vyvrcholila v polovině října v Chiassu na pomezí Itálie a Švýcarska. Vítězství a nejlepší evropský juniorský výkon (třetí na světě za dvojicí Číňanek) roku, čas 44:31 znamenal skvělý úspěch. Anežka je navíc věkem stále ještě dorostenka a mezi nimi je s tímto časem v žebříčku All-athletics první. Na český rekord Kamily Holpuchové z roku 1993 chybělo jedenáct vteřin.

Skvělý výkon neušel pozornosti ani Evropské atletické federaci, která Anežku zařadila do ankety o nejlepší evropskou atletku měsíce října. Po ostatních atletických disciplínách mají konečně i vytrvalci z Česka své zastoupení v této elitní společnosti. A kdo ví, třeba se Anežka objeví i v televizi – v anketě Atlet roku 2012 má šanci na ocenění v kategoriích nejlepší junior a objev roku.

Anketa o nejlepší evropskou atletku měsíce října

Anežka Drahotová na wikipedii


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.