Běžecké boty se dají koupit za tisíce, ale taky za pár stovek. Proto nás zajímalo, jaké nejdražší boty si kdy naši čtenáři koupili. Na našem facebooku se nám sešlo mnoho zajímavých odpovědí…

Ačkoliv je třeba si uvědomit, že boty za pár stovek nebudou mít s běžeckými modely moc společného, ani když mají slovo „Run“ nebo „Sport“ přímo v názvu, kupovat extrémně drahé modely za tisíce také není správná cesta.

„Mít boty za ´pětku´ je nesmysl, ale pod tisícovku je už moc levná,“ řekla kdysi pro BezvaBĚH maratonkyně a trenérka Vanda Kadeřábková-Březinová. Jak se ale zdá, sem tam si někdo to potěšení z nákupu drahé boty dopřál…

Hodně běháš? Málo vydrží!

Mnoho běžců si ale uvědomuje, že vysoká cena neznamená automaticky, že boty budou běhat sami. Třeba Veronika Vágnerová píše: „Na ceně nezáleží, vysoká cena není vždy zárukou kvality!“ Počet zdvižených palců, které tato věta získala, jednoznačně poukazuje na správný názor.

A to vlastně potvrzuje i Markéta Makunda Šebestová. Píše, že měla Reeboky runtone, které stály přes 3000,– a po roce se jí rozpadají. A situaci odlehčuje Jan Lehký, na kterého jeho příjmení perfektně sedí. Koupil boty prý za 250 Kč na tržnici a byl varován, že když v nich bude běhat, málo vydrží.

A někdy při pořizování nových bot zafunguje docela obyčejné štěstí. „Minulý Vánoce sem měl kliku, díky akci s losováním na Floře sem měl na Nike slevu 2 000,“ napsal Josef Dintar. I Martině Koubkové se již podařilo získat zajímavé slevy do běžeckých prodejen. „Proto se občas chodit závodit vyplatí,“ píše a přidává smajlík.

Kupujte v outletech

Výhodné je nakupovat v outletech nebo v obchodech sledovat poslední páry, na které bývají velké slevy. To potvrzuje i Jakub Szabo. První adidas koupil asi za osm set a před měsícem koupil na zimu a trail Salomon XT Wings 2 za krásných 1700Kč.

Inov8 za 2400 ve slevě koupil i Jakub Glonek a dle jeho slov za to stojí. Na boty ve slevě je ale expertka Táňa Singrová – nejdražší boty na běh kupovala za 900 korun.

Anry Lukáč si pro změnu chválí, že objednává Mizuna se speciální slevou. A Radim Lipták potvrzuje, že se přes net dají koupit levné boty. Koneckonců, frýdečtí prodejci si prý o úctu zákazníků moc nesnaží, tak jaképak výčitky?

Stejně jako Radek Leszczynski nebo Jiří Skřeček nakupuje Radim boty od bývalého špičkového vytrvalce Pavla Baběráda. „Má skvělé ceny a nákup je bez problémů, nejdražší byly botky NB 1067 asi za 1800 po slevě,“ říká na adresu tohoto prodejce Jiří.

Lunarglidy jsou lepší než kanady

Mezi našimi čtenáři se najdou i extrémisté, jako třeba Vanos Schnitzer. „Mám lunarglidy za 3000,– a jsem spokojený. Kdysi jsem často běhal v kanadách, abych posílil nohy, ale z lunarglidů jsem vyměkl a kanady už nemohu,“ usmívá se Vanos.

Například Petr Štverka píše, že si koupil Mizuna za 3 500 a neměl z nich zdaleka takovou radost jako z New Balance za 2 300. Naopak Jozef Jaššo koupil nejdražší mizuna za 120 € a nelitoval. „Do této značku se vyplatí investovat,“ píše.

Pavel Juřica si jednou v rámci akce Adidasu zkusil špičkové boty za čtyři a půl tisíce. A jak to dopadlo? „Dost dobrý boty – ještě jsem na nohou neměl lepší, ale za ty prachy jsem si raději pořídil 2–3 páry jiných,“ říká Pavel.

I Lukáš Kozlík prý kdysi utratil za adidasky něco přes 3000. Naopak Petr Herold se zatím pokaždé vešel pod dva tisíce, ale dodává, že by za takové boty dal maximálně dva a půl.

A kolik nejvíce stály boty vás? Napište nám do diskuze pod článkem!

Facebook BezvaBĚH pro bezva lidi

BezvaFórum – boty


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.