David Pelíšek /SCOTT – MADER Sport/ potvrdil nejen roli jasného favorita, ale také skvělou formu, když si v tréninkovém tempu pohrál se soupeři při Běhu Svaté Kateřiny v Přáslavicích a trasu dlouhou 8,5 km bezpečně ovládl v čase 29:07.

Za ním se ovšem rozhořel boj o umístění na dalších příčkách, který pro sebe tradičně takticky vyspělou koncovkou rozhodl Petr Vymazal /SK Salix Grymov – 29:55/, který si mimochodem o minulém víkendu zaběhl na maratonu v Turíně osobní rekord časem 2:36:53.

Za ním pak doběhl dravým závěrem třetí cyklista a ironman Radoslav Šíbl /EKODRILL Zlín – 30:00/ a nevděčné čtvrté místo absolutně zůstalo Pepovi Sedláčkovi /BIKE KAMÍK Tučapy – 30:07/. Ten si ovšem spravil náladu vítězstvím v kategorii nad 40 let.

Stejně jako David Pelíšek si mezi ženami počínala Jana Matějíková /TJ liga 100 Olomouc – 36:25/, neboť zcela famózním způsobem zvítězila a je určitě jedním z největších překvapení letošního podzimu na Olomoucku. A velmi příjemným.

Druhé místo vybojovala Lenka Poklopová /Fortex SKI Moravský Beroun – 37:00/, když zkušeně odrazila atak třetí v pořadí Hanky Slováčkové /SK Salix Grymov – 37:37. Až čtvrtá tentokrát skončila obdivuhodná vyškovská veteránka Marie Hynštová /37:50/.

Další nový závod na Olomoucku

První ročník Běhu Svaté Kateřiny v Přáslavicích nedaleko Olomouce, připravili společně TJ Liga 100 Olomouc se zdejším obecním úřadem. Je nutné podotknout, že u zrodu a veškeré organizace tohoto závodu stojí vytrvalý účastník běžeckých soutěží na Olomoucku Jarda Bronec.

Samozřejmě byl tento závod také zařazený do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje a to jako 41. v pořadí celé soutěže, která má pro letošní rok 43 akcí. O body se bojovalo na okruhu v obci a poté na cyklostezce směrem na Kocourov a zpět, kde běžci nakroužili celkem 8,5 km, než se dostali zdárně do cíle.

Závod se líbil

Přesně tak ho charakterizovali vesměs všichni ze 73 startujících a určitě si připsal kladné body do hodnocení jednotlivých akcí v rámci Velké ceny.

I David Pelíšek byl spokojený, jak mi potvrdil v cíli: „Dobrá trať, na které se dalo běžet rychle. Já jsem měl od trenéra udané své tréninkové tempo a snažil jsem se ho dodržet. Přesto byl čas nakonec trochu rychlejší než měl být. Ale šel jsem závod naprosto volně a v pohodě, takže to bylo dobré.“

„Po maratónu jsem nechtěl běžet nějak moc naplno,“ přiznal se bez okolků Petr Vymazal. „Proto jsem se jenom po trati vezl ve skupině a v závěru pak nastoupil a to mi dnes stačilo. Přece jen, ačkoliv se cítím dobře, jsem nevěděl, co se mnou cestování a maratón provede. Ovšem jsem docela překvapený, jak mi to dnes běželo.“

Radek Šíbl jako již tradičně ihned po doběhu naskočil na kolo a zmizel v dálavách, které bohužel ze zdejší překrásné vyhlídkové věže u fotbalového stadionu moc vidět nebyly, neboť mlha a inverze zahalila celé okolí do celkem neprůhledného hábitu. Proto se mi nepodařilo ho trochu vyzpovídat.

„Trochu víc jsem se opřela do tréninku, aby to moje běhání mělo přece jen větší smysl a samotnou mě překvapilo, jak se rychle zlepšuji,“ trochu nevěřícně kroutila hlavou nad svým výkonem Jana Matějíková. „Doufám, že mi to vydrží. Trénink mě baví a když vidím, že to navíc nese i takové výsledky, o kterých se mi ještě před nedávnem ani nesnilo, o to větší chuť mám do další tréninkové práce.“

„Já se spíš věnuji orientačnímu běhu,“ skromně a tiše řekla Lenka Poklopová při vyhlašování vítězů. „Jenom když mi to vyjde, tak si odskočím na běžecké závody po okolí, ale rozhodně se na ně nehodlám specializovat.“

„Nemám při svém povolání vůbec čas na trénink,“ kroutila hlavou Hanka Slováčková nad svým výkonem v závodě. „Vím, že je to škoda, ale bohužel se to jinak nedá zvládnout a zatím mi nic jiného nezbývá, než to zkoušet lepit jak se dá. Snad se to všechno časem vystříbří a pak bych se do tréninku ráda pořádně a systematicky obula, protože mě to baví a chtěla bych zkusit, co při dobře vedené tréninkové zátěži dokážu zvládnout.“

I takové jsou malé a začínající závody v okolí velkých měst. Plné překvapení a hlavně pak kamarádské pohody.

Výsledky


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.