Nikdy bych nevěřila tomu, že tak základní věc, jako je převléknutí se do suchého oblečení po odběhnutém tréninku nebo závodě, dokáže tak moc “zamávat” se zdravotním stavem člověka.

Nejen, že se následky sčítají a mohou se projevit v podobě různých zákeřných viróz a nemocí, ale zneschopní vás natolik, že musíte vynechat plánované nabíhání kilometráže a dodržovat klid na lůžku v rámci uzdravení se.

Zbytečná chyba

Tuto zbytečnou chybu jsem nedávno udělala i já. Unesena atmosférou a výkony na 79. Velké kunratické, jsem po doběhu úplně zapomněla na tu nejbanálnější věc. Ne, že by nebylo kde se převléci (mohla jsem zaskočit za strom nebo do toi toiky), to vůbec ne, ale připadalo mi to jako naprostá zbytečnost.

Možná za to mohla i tato skutečnost: většina borců (tím myslím namakanější část mužské populace) to vyřešila hned na místě. Divačky byly nadšené při pohledu na taková krásně vypracovaná těla. Asi už vám je jasné, že jsem se převlékáním opravdu nechtěla zabývat a nenápadně spolu s ostatními pošilhávala nejen po dění na trati, ale hůavně na to, co se děje za ní, po doběhu v cíli.

Nicméně na každou blbost se jednou doplácí. Nejen, že jsem v týdnu po Velké kunratické byla nachlazená a měla vyšší teploty, ale víceméně náhodou mi byl v následujícím týdnu zjištěn zánět močových cest s vleklejší infekcí. Antibiotika spolu s úplným klidem nebyla zrovna tou nejlepší zprávou pro mě.

Cenné poučení

Velice cenným poučením je pro mě okamžité převlékání a to hlavně do suchého a teplého prádla za každého počasí. V létě jsem to ještě nějak zvládla v běžeckém oblečení i po závodě, ale na podzim je převléknutí nezbytně nutné. Právě jednou z nejčastějších příčin zánětu je zůstat po běhu v propoceném prádle a následné prochladnutí močových cest.

Tato cenná lekce může být nejen pro mě, ale i pro ostatní běžce a běžkyně velice důležitým upozorněním. Je to také dobrá rada, jak zůstat zdravý a aktivní i v nadcházejícím zimním odbdobí. Teplému a suchému prádlu zvlášť zdar! :-)


Autorkou článku je Martina Steklá, mladá běžkyně ze středních Čech. Nyní studuje Metropolitní Univerzitu v Praze, obor Anglofonní studia, trénuje a pobíhá v Úněticích nebo v Milovicích.