Brněnský běžecký pohár pokračoval první prosincový den druhým podnikem sezóny, kterým byl Mikulášský běh v Okrouhlé. Tato obec leží vysoko ve svazích Drahanské vrchoviny, na dohled města Boskovice.

Závod, který byl do prestižního seznamu akcí BBP zařazen poprvé v prosinci 2009, nabízí hned několik NEJ. Pro Brňany je to nejvzdálenější závod seriálu (50 km). Trasa probíhá nejvyšší nadmořskou výškou ze všech 10 zařazených závodů (638 m n.m.). A v neposlední řadě má dost netradiční profil – nejprve seběh o 150 nadmořských metrů dolů, který pak musí běžci v posledních 3 km závodu lopotně nastoupat zpět.

O to více těší stále se zvyšující zájem o tento podnik, který jistě musí organizátorům z AC Okrouhlá v čele s Gustou Grünem a Erikem Řezníkem způsobovat příjemné starosti. Vždyť v době závodu se počet obyvatel Okrouhlé prakticky zdvojnásobí!

V drsném kraji náhorní planiny Drahanské vrchoviny je hodně důležitým faktorem počasí. Již jsme zde zažili neskutečné bláto i přívaly sněhu. Na začátku prosince tu může být všelijak. Letos byly podmínky příznivé, i když se oproti minulým dnům dost ochladilo. Ráno –3°C a sněhový poprašek, v poledne +1°C a na sluníčku nepříjemně rozmrzající povrch. Troška mazlavého bláta ale nemůže ostřílené účastníky poháru ani v nejmenším rozhodit.

Sluníčko, daleké výhledy do kraje (na Boskovický hrad, Českomoravskou vrchovinu) a touha nasbírat zase nějaké ty body do poháru nakonec na Okrouhlou přilákaly rekordní počet běžců. V kratším závodě (4,9 km) startovalo 140 běžců, v hlavním závodě dlouhém 8,6 km dokonce 270 sportuchtivých. Pokud k tomu připočteme starty dětských kategorií, přesáhneme číslo 500.

Orienťák se musel sklonit před atlety

V hlavním závodě se hned na začátku od početného startovního pole odpoutala trojice Orálek – Kohut – Nykodým. Poslední jmenovaný je českým reprezentantem v orientačním běhu. Závod se rozhoduje až v závěrečném stoupání loukami zpět do obce, ve kterém si mírný náskok bez větších problémů pohlídal v dobré formě běhající Jan Kohut (UNI Brno – Newline TEAM). Do cíle se dostal přesně za 30:00. O 15 sekund za ním finišoval Dan Orálek (AC Moravská Slavia Brno) a v čase 30:23 orienťák Nykodým (ONOS Team). Jako čtvrtý byl v cíli se svými typickými brýlemi Tomáš Ondráček (Triexpert Adidas Team – 30:43). V hlavní mužské kategorii to stačilo na bronzovou příčku.

V kategorii MV1 skončili za Orálkem (30:15) Aleš Palko (31:08) a Petr Kotyza (31:32), oba běhající za oddíl UNI Brno – ASC Bučovice.

Padesátníky ovládl Pavel Kratochvíl ze Sokola Rudíkov (32:36), za ním doběhla nová tvář této kategorie (ročník 1963) Jak Čermák ze SKOL Brno (33:01). Třetí místo bral František Kolínek (AK Perná – 34:40).

Podobně letos poprvé mezi šedesátníky nakoukl Jaroslav Kaše (Barnex Sport Brno – 37:17). Pozice vyškovského Svatopluka Kudličky ale zůstala neohrožena (35:56).

Gánovská obhájila vítězství z Jehnic

Při neúčasti Ireny Pospíšilové se dnes na Okrouhlé souboj o vítězství v ženách zúžil na duo Gánovská – Kolková. Dlouho to vypadalo, že si Gánovská bez problémů doběhne pro další prvenství, ve stoupání 1 km před cílem měla asi 10sekundový náskok. Kolková ji ale v závěru mocně dotáhla a nakonec se rozdíl mezi běžkyněmi smrskl na méně jak sekundu. Oběma naměřili čas 20:25.

Třetí místo bral objev letošního roku Simona Medlová (VSK Univerzita Brno – 21:05). Po pátém místu z Jehnic nyní vystoupala na stupně vítězů a na čas Gánovské opět chybělo jen okolo tři čtvrtě minuty. S mladou 20letou běžkyní z Bukoviny je třeba vždy počítat jako s jednou z adeptek na vítězství.

Dorostenci porážejí juniory

Kratší závod celkově vyhrál věkem ještě dorostenec Jakub Smetana (Eurofoam Sport Team – 18:00). Pouze 3 sekundy mu chyběly k vyrovnání traťového rekordu, který od r. 2010 drží Robert Míč. Až minutu za ním doběhl první junior Petr Konečný (UNI Brno).

Výborně zaběhla 16letá Kamila Klepalová (AK Olymp Brno), která časem 21:10 finišovala pouze 2 sekundy za stálicí moravské běžecké scény Katkou Doubkovou (ta samozřejmě opět vyhrála nejmladší veteránky). První juniorce – orientační běžkyni Markétě Tesařové – v cíli nadělila více než 2 minuty.

Kolik se nás sejde na Štěpána na syrovickém svařáku?

Počet zájemců o BBP nadále roste. Na Okrouhlé se obou hlavních závodů zúčastnilo 415 běžců, což je oproti loňsku nárůst o více než 25 %. Jsem zvědavý, zda tento trend bude nadále pokračovat. Organizátoři z VSK Uni Brno jsou ale na přívaly atletů připraveni. Jistě k tomu pomohla i novinka v podobě vydávání plastových registračních karet, se kterou se běžec může na závodech pohodlně přihlašovat bez nutnosti hlásit své osobní údaje.

BBP pokračuje v pořadí třetím závodem letošní zimy, který se uskuteční tradičně v Syrovicích 26. prosince. Vánoční proběhnutí zpestřené výšlapem schodů k místnímu kostelu a jako vždy výborným svařákem bude stát za to.

Výsledky – muži, veteráni

Výsledky – ženy, veteránky

Foto 229× – vsrunning

Foto 157× – mag80

Foto 167× – brumla007

Foto 128× – děti – radidam


Autorem článku je Josef Šitka, běžec žijící v Drnovicích u Vyškova. V loňském roce úspěšně dokončil studia na Masarykově universitě v Brně. Jeho vášněmi kromě běhu jsou hory, film, Polsko a hokejový Vsetín.