Jak na nový rok, tak po celý rok. Některá rčení stojí za to potvrzovat činy. Takže jestli pro někoho je nejkrásnější pohled na svět ze hřbetu koně, či sedla bicyklu, klidně, ale nám stačí běžecká pozice. A k tomu oku i duši lahodící okolí. Proto jsem se vydal na Konopiště.

Ještě půl hodinky před plánovaným startem bylo u přírodního divadla pusto. Nad zamrzlým rybníkem se vznášela lehce pára, dřevěný medvěd se ani nehnul a jen zíral směrem ke sluncem zalitému zámeckému panoramatu. Tam se v zahradě procházel vznešený páv.

„Startovné? Dneska nic, jen se usmívej,“ přivítal mě za chvíli šéf závodu Jan Mayer. Kdo by se tady mohl mračit? Svižné rovinaté kolečko okolo rybníka měří asi 2,7 kilometru, vybrat jste si mohli jedno nebo dvě. Sdružení Konopišťská desítka pořádalo tohle běžecké závodní setkání už podvanácté.

Na start se postavilo 75 lidí. Partička cyklistů z Čerčan a okolí dorazila v sedlech a přezula boty, jeden odvážlivec dal kolo dokonce i v tretrách s kufry.

Objevily se i známé tváře. Třeba Blanka Gololobovová, šéfredaktorka časopisu Run, i s manželem – bosoběžcem. Nebo „zelená“ politička a už druhý rok náruživá běžkyně Kateřina Jacques (pozor, už zvládla i maraton!). „Máme tady nedaleko chatu, známí nám řekli o závodě a tak jsme museli vyrazit. I když spát jsme šli až okolo čtvrté,“ říkala věčně dobře naložená blondýna.

A pak jsme vyrazili… První rovina vypadala smířlivě, jenže pak za to hoši na špici vzali. „Byla to docela palba,“ zíral až nevěřícně na hodinky v cíli třetí Rudolf Jánošík. Na špici zůstala pětice, pak se lehce poodtrhla pětka a na hrázi to napálil pozdější vítěz, pacovský Jakub Schoř.

Mezi ženami si výhru nese Lenka Šibravová, která se zpočátku bránila. „Vždyť já jdu rovnou z oslavy, jen se proklusnu.“ Pak v cíli připustila: „Ono je to vlastně na kocovinu nejlepší, takhle se proběhnout.“

Pořadatelé vytáhli z igelitky pár cen, sbalili čísla, potřásli jsme si rukama a vydali se k domovu. S potřebnou dávkou běžecké únavy v krvi. Radost, pohoda.

Novoroční Konopiště 2013: Muži: 5,4 km: 1. Schoř (Pacov) 18:13, 2. Pokorný (Benešov) –2, 3. Jánošík (Vlašim) –10, 4. Kovář (Pacov) –16, 5. Šatra (Jesenice) –18, 6. Nohejl (DNF) –2:13.

Ženy, 5,4 km: 1. Šibravová (Hvězda Pardubice) 22:19, 2. Baštářová (Bedrč) –1:03, 3. Adamcová (Vlašim) –1:05.

Muži, 2,7 km: 1. Sobotka (Soběhrdy) 10:26.

Ženy 2,7 km: 1. Říhová (Soběhrdy) 12:04.

Výsledky


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.