Tato extrémní vytrvalostní akce je jako zrcadlo. Řekne vám bez výmluv a servítek, v jakém stavu se vaše tělo zrovna nachází. Někdo bude příjemně překvapen, jiný možná zjistí, že si jen něco namlouval, ale pravda o stavu jeho těla je jiná.

Do závodu ADIDAS 24 HODIN NA LYSÉ HOŘE mám pro vás sedm rad, které vycházejí z mých zkušeností:

  1. Na start nejdi s žádným zraněním nebo nemocí! V závodě se to může jen zhoršit.
  1. Snaž se být co nejlehčí a netahej sebou žádnou zbytečnou zátěž! Zvol si lehké a teplé běžecké boty, žádné těžké kotníkové pohory. V depu se vždy převlékneš do suchého a občerstvíš. Oblečení si vyber podle venkovních podmínek a teploty. Jídlo na trať sebou brát nemusíš.
  1. Vem si boty, ve kterých jsi už šel a které tě netlačí. Před závodem si řádně ostříhej nehty na nohou! Měj náhradní ponožky a náplasti na puchýře! Namaž si chodidla, prsty na nohou, rozkrok a podpaží MOHUTNOU vrstvou dětské vazelíny nebo indulony. Co klouže tak se neoprudí!
  1. Zalep si náplastí prsní bradavky. Při použití funkčního spodního prádla dochází často k totálnímu rozedření “těch čuplíků co se zimou naježí” :-)
  1. Před dlouhým extrémním výkonem je vhodné úplně si vyholit rozkrok a podpaží. Žmolky z chlupů v kombinaci se solí potu dokážou rozedřít do krve každou pokožku a zastaví i hodně odolné jedince!
  1. Nepoužívej energetické přípravky, které nemáš odzkoušené v tréningu! Ber to co žaludek dobře snáší. V závodě s ničím neexperimentuj!
  1. Pamatuj na to, že jak tvé tělo tak i tvá psychika prochází během závodu určitým vývojem! Počáteční startovní nadšení a euforie pozvolna střídají obavy ze selhání těla či mysli. Je to normální proces :-)

Autorem příspěvku Libor Uher, aktivní sportovec, český horolezec, specializující se na extrémní vytrvalostní sporty. 20.července 2007 v 13:45 SELČ, jako druhý Čech v historii, vystoupil na 8611 m vysokou K2, druhou nejvyšší horu světa. V roce 2012 se pokusil zdolat sedmou nejvyšší horu světa Dhaulagiri.